A Miniszterelnökséget vezető miniszter először arról beszélt, hogy egyre jobb járványügyi adatok jönnek ki Magyarországon, mert néhány nap kivételével folyamatosan csökken az új koronavírus-fertőzöttek száma idehaza. Gulyás Gergely viszont közölte azt is, hogy 3 újabb áldozata volt az elmúlt 24 órában a járványnak. A miniszter bejelentette, hogy jövő héten a kormány visszaadja a rendkívüli felhatalmazását az Országgyűlésnek. Amint erről parlamenti döntés születik, a kormány visszavonja a rendkívüli jogrendet. A járványügyi kormányzati készültség azonban marad.

Az EU bíróságának döntése következtében megszűnnek a déli határon a tranzitzónák.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben, regisztráltan 173 ezerre emelkedett összesen azoknak a száma, akik nem találtak állást. Ők vagy álláskeresési járadékban, vagy támogatásban részesülnek. Készülve a több munkanélkülire viszont a kormány megemelte a közfoglalkoztatotti keret létszámát 100 ezerrel, ami, és további 3 ezer embert tud majd foglalkoztatni a Magyar Honvédség.

Az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-tól visszatérnek a normál működési rendjükhöz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön igazolás nélkül is fogadni kell a gyerekeket. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról is beszélt, hogy az iskolákban a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a digitális oktatás, tehát addig már nem nyitnak ki az épületek. Június 2-tól viszont lehetnek az iskolákban is kiscsoportos oktatások, egyéni felkészítések, mondjuk felzárkóztatás céljából. Szintén kiscsoportokban, megtarthatóak a ballagások, tanévzárók.

A magyar kormány egyelőre még nem alakított ki álláspontot arról, hogy támogatja-e a német-francia javaslatot a rendkívüli, 500 milliárd eurós, 30 évre szóló kötvénykibocsátásról. Erről legkorábban a visegrádi országok részéről június elején várható döntés. Azt azért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megelőlegezte, hogy inkább támogatás, mint hitel formájában vennék igénybe ezt a forrást az uniós tagállamok, és a kelet-közép-európai államok például nem szeretnék, ha csak a járvány általi érintettség lenne a döntő ennél a forrásnál, hanem továbbra is igényelnék, hogy ezt a fejletlenebb országok is igénybe vehessék a felzárkózásukhoz. Nagy Károly összeállítása.