A Nicolás Maduro vezette szocialista kormány fegyveres gárdistákkal állta el az utat a venezuelai parlament előtt, megakadályozva az ellenzéki képviselők bejutását. Guaidó a házelnöki poszt legitimitására hivatkozva néhány vele szövetséges képviselővel együtt próbált bejutni az épületbe, a kialakult dulakodásban megpróbált átmászni a parlament kerítésén, de a nemzeti gárdisták meghiúsították ezt a kísérletét. A tucatnyi ország által elítélt lépést (az Egyesült Államok az Európai Unió és több latin-amerikai ország is tiltakozásukat fejezték ki) a venezuelai ellenzék vezetői úgy minősítették, mint az ország utolsó demokratikus intézményének eltérítését.

A blokád ideje alatt a venezuelai kormányerők, hasonlóan kaotikus körülmények között Guaidó egyik riválisát, az egyik ellenzéki pártból korrupció gyanújával kizárt Luis Parrát iktatták be a parlament új elnökévé. A venezuelai Union rádió és az állami televízió beszámolója szerint Nicolás Maduro híveivel együtt vett részt a rögtönzött beiktatási ceremónián, ellenzéki képviselők heves tiltakozása mellett.

Néhány órával később a parlament tagjainak többsége egy ellenzéki újság szerkesztőségében gyűlt össze, és ott ismét megszavazták Juan Guaidót a parlament vezetőjének. Beiktatása és a házelnöki eskü letétele után Guaidó úgy fogalmazott: "A diktatúra ma újabb hibát követett el. Ma elfoglalták a parlamentet, áthágva a jogszabályokat, militarizálva az épületegyüttest" - tette hozzá.