Tavaly július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. Egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás következett be: 2013 júliusától rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. Ezért az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai a fentiek miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az összehasonlíthatóság érdekében a KSH most a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közöli: a második becslés szerint idén júniusban 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt. Az új adatforrás alapján 2014 júniusában 2013 júniusához képest 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. (Az augusztus elején publikált első becslés ennél valamivel kisebb számokat közölt.)

Húznak az élelmiszerboltok

A KSH adatai szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene júniusban 6,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (77,9%) az élelmiszer jellegű vegyesüzletek adták, ahol az értékesítés volumene 6,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 123,8 százalékkal volt több, mint 2013. júniusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júniusban 1,1 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (18,6%), a használtcikk- (9,0%), az iparcikk jellegű vegyes- (5,2%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (2,1%). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt abútor-, műszakicikk- (5,7%) és a könyv-, számítástechnikai, egyéb iparcikk üzletekben (8,5%).

Többet is tankolunk

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron júniusban 727 milliárd forint volt, 34 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. 2014. júniusban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (47,0%), egyharmada (34,3%) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,7 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (41,1%) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma júniusban nőtt, volumene 4,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. 

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek. 2014. január–júniusban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a statisztikai hivatal.