A műsorban elhangzott, hogy a Modern Vállalkozások Programjának elsődleges célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődést érjenek el a digitalizációban. Ebben az is fontos, hogy a cégvezetők felismerjék a saját érdekeiket, hogy fejlesszék magukat és vállalkozásukat ezen a téren, és ne zárkózzanak el a digitalizációtól. Az elmúlt hat évben ez a közcélú és díjmentes program ezt a szemléletet szerette volna elsősorban megváltoztatni a nagyjából 800 ezer magyarországi vállalkozói szektorban.

A Modern Vállalkozások Programja országos tanácsadói hálózatot működtet. A vállalkozások kérésére egy szakember felméri a cég digitális fejlettségi fokát és fejlesztési tervet állít össze. Az informatikai beszállítói piacon operáló cégekkel együttműködve több mint ezer vállalat összesen 3000 termékét ajánlják a magyar vállalkozásoknak, amelyekkel azok fejleszthetik digitális felkészültségüket. Elsősorban a kevésbé fejlett magyar gazdasági térségeket célozták meg. Az elmúlt években 21 ezer cég regisztrált, hogy kérje a kamara segítségét és 14 ezer vállalatot mértek fel, világítottak át digitálisan.

A Programnak több mint 21 000 vállalkozás szavazott bizalmat. Ezen vállalkozásokat közel 60 milliárd forint összegű infokommunikációs támogatáshoz segítette hozzá a Program. Ez az EU-s mérési rendszer szerint jelentheti, hogy áttértek például digitális számlázásra, bevezettek egy új ügyfél-kapcsolat menedzsment rendszert, vagy online értékesítésre álltak át, esetleg online időpontfoglaló rendszert vezetett be. A megoldások tárháza széles, hiszen minden vállalkozás számára mást jelent a digitalizáció. „Egy szerszámosládát, egy úticsomagot adunk a kezükbe, amivel elindulhatnak a vállalkozások a digitális fejlődés útján ” – érzékeltette a szerepüket és a program célját a Czimbalmos Levente. „Projektmenedzsment, ügyfélkezelés, iratkezelés vagy akár egy komplex vállalatirányítási rendszer” – sorolta a digitális megoldásokat a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője, amelyek ma már alapnak számítanak a nemzetközi céges irányításban.

(x)

Czimbalmos Leventével, a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetőjével Lakatos László beszélgetett a Trend FM, A Nap Vendége műsorában. Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.