Bejöttek az előzetes számok

2014 márciusában az ipari termelés az előzetes adatoknak megfelelően 10,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Újat mondani nem tudunk: a  termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet a KSH friss közlése szerint.

A többi szám sem változott az előzetes közlés óta: a munkanaphatástól megtisztított ipari kibocsátás 8,1%-kal emelkedett. A termelés az év első három hónapjában 8,4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési termelés márciusban 0,4%-kal nőtt.

Megint az autógyártás - és egy kis meglepetés

Ismét az autógyártás húz: a jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 28,3%-kal nőtt, és a rendelések állománya is kimagasló. Újdonság viszont, hogy a második legnagyobb alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 2011 márciusa óta először mért növekedést a KSH amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20%-os bővülése járult hozzá.

A feldolgozóipar jelentősebb alágai, 2014 március
Volumen növekedése
az előző év
azonos időszakához képest, %
Részesedés a
feldolgozóiparon
belül, folyó áron, %
Járműgyártás +28,3 27,7
Számítógép, elektronikai,optikai termék gyártása +1,6 11
Élelmiszer, ital, dohánytermékgyártása +0,4 10,1
Gép, gépi berendezés gyártása +12,5 8,7
Fémalapanyag és fémfeldolgozásitermék gyártása +8,2 7,3
Gumi-, műanyag és nemfémásványi termék gyártása +10,2 7,3
Kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás -12,8 6,3


Szépen jönnek az új megrendelések is

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,1%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 19,9%-kal, az új exportrendelések 29,3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 21,4%-kal haladta meg az előző év márciusit.

Nyugat-Dunántúl pörög most a legjobban

Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (23%) regisztrálták.