A GIRO Zrt. áltál fejlesztett azonnali átutalási rendszer nem csak azt az újítást hozza majd el, hogy a nap 24 órájában bármikor elindíthatnak az ügyfelek egy banki átutalást, ami 5 másodperc alatt megérkezik a címzetthez. Lényeges elem a másodlagos számlaazonosító bevezetése is, ami új lehetőségeket nyithat meg a felhasználók előtt az elektronikus fizetések esetében. Dalnoki Gábor elmondta, hogy a rendszer életbe lépése után be lehet majd regisztrálni a számlaszám mellé a másodlagos azonosítót, ami lehet egy e-mail cím is. Fontos, hogy ez a szolgáltatás választható lesz. Egy egyszerű példán keresztül lehet a legjobban szemléltetni ennek a működését: Egy kis élelmiszerbolt tulaja nem szeretne kiépíteni bankkártya terminált az üzletében, de szeretné, ha a vásárlói tudnának elektronikusan fizetni. Ebben az esetben regisztrálja a másodlagos azonosítóját a bankszámlájához, ez lehet egy e-mail cím vagy egy telefonszám. Amikor egy vásárlója elektronikus úton fizetne az üzletben, akkor elég annyit tennie, hogy a pénz a másodlagos azonosítóra utalja, a pénz pedig meg fog érkezni a tulaj bankszámlájára egy-két másodpercen belül.

 

 

A bankkártya termináloknak leáldozott?

A készpénz sem tűnt el a bankkártya elterjedésével, így most sem valószínű, hogy az új megoldás kiszorítaná a régit. Dalnoki Gábor szerint a másodlagos azonosító egy új megoldás, ami sok esetben megkönnyítheti az ügyfelek mindennapjait. Ennek a rendszernek még nincsenek megszabva a keretei. A GIRO Zrt. a bankközi térben szolgáltat, a végfelhasználói megoldások fogják kialakítania, hogy hogyan működik majd ez a rendszer a gyakorlatban. A cél az, hogy egységes megoldások szülessenek, ehhez pedig minden lehetőség biztosítva lesz, az MNB szabályozásának megfelelően. Ez a szabályozás előírja, hogy ha egy új megoldás jelenik meg a piacon, például egy új beviteli mód, akkor azt publikussá kell tenni az összes piaci résztvevő számára, hogy az alkalmazások átjárhatóak legyenek.

Mi lesz még újdonság?

Az eddig említett újdonságok mellett be lesz vezetve egy fizetési kérelem funkció. Ennek az lesz a lényege, hogy egy adott fél elküldhet egy fizetési kérelmet a másik fél bankszámlájára vagy másodlagos azonosítójára. Ebben a kérelemben szerepel a határidő és a pontos összeg is, természetesen minden egyéb fontos információval. A felszólított fél egy egyszerű gombnyomással megindíthatja az utalást, sőt arra is van lehetősége, hogy időzítse, hogy a pénz mikor kerüljön át a felszólító számlájára. Tehát a fizetési kérelemmel, nem emelik le automatikusan az összeget a számláról, hanem kelleni fog hozzá a jóváhagyás.

A banki átutalások jelenleg munkanapokon és munkaidőben teljesülnek. A GIRO Zrt. rendszere lehetővé teszi, hogy ne jelentsen megállást a hétvége és az ünnepnap a pénzmozgásnak. Folyamatos működés, teljes lefedettség és azonnaliság. Ez a rendszer már a készpénzzel vetekedhet.

 

 

Félni kell a csalóktól?

Dalnoki Gábor fontosnak tartja, hogy a csalóktól mindig tartani kell, úgy az elektronikus fizetéseknél, mint a készpénzes tranzakcióknál. Viszont az is lényeges, hogy a készpénzhez hasonlóan, amikor valakinek fizetünk, olyankor látjuk az úgymond „fogadó felet” és eldönthetjük, hogy oda adjuk-e neki a pénzt. Az azonnali fizetési rendszer ehhez hasonlóan megmutatja nekünk a másik fél összes adatát, amikor egy átutalásra készülünk és így lehetőség lesz mérlegelni, hogy valóban át szeretnénk-e adni neki a pénzt. Ez a készpénzes fizetés egyszerűségének és gyorsaságának a szimulációja, elektronikus köntösben. Dalnoki Gábort, a GIRO Zrt. innovációs és projekt menedzsment főosztályvezetőjét Nagy Károly kérdezte. Itt hallgathatják meg a beszélgetést.