„Napjainkban egyre jobban előtérbe kerülnek a startupok, vagyis a technológia-intenzív induló vállalkozások, de nem szabad megfeledkezni a nagyvállalatok szerepéről sem" – véli a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) főosztályvezető-helyettese. Peredy Zoltán az FN24.hu-nak elmondta, a nemzetközi tapasztalatok alapján az igazi technológiai áttörések többnyire a kisebb cégeknél történnek, de az újítások széles körű piaci bevezetésében, az innováció kiaknázásában a méretgazdaságosság folytán a nagyvállalatoknak is kiemelt szerepük van.

Peredy ezért fontosnak tartja, a magyarországi nagyvállalatok és a kkv-k közös munkáját, amely lehet akár beszállítói vagy stratégiai együttműködés is.

Célkitűzések 2020-ra

- 30 nagyobb kutatási és technológiai fejlesztési műhely,

- 30 globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ,

- 30 K+F intenzív makroregionális középvállalat,

- 300 K+F+I és növekedésorientált kisvállalat („gazella”) jöjjön létre,

- 1000 innovatív kezdő vállalkozás jusson az induláshoz szükséges jelentős támogatáshoz.

2012-ben a kutatás-fejlesztésre fordított GDP-arányos ráfordítás 1,29 százalékot tett ki, 2020-ra a cél, hogy ez az arány 1,8 százalékra emelkedjen.

Emellett az is erőteljesen támogathatja a folyamatot, hogy ha még több nemzetközi cég dönt úgy, hogy a magas hozzáadott értékű, tudásalapú K+F tevékenységét Magyarországra hozza. Többi között ez is szerepel a 2013 és 2020 közötti Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégiában.

Egy jó példa

A szakértő kitért arra is, hogy a magyar innovációkat tekintve az informatikán, infokommunikáción túl vannak más népszerű területek is. A fejlesztők, cégek számára például kitörési pont lehet a kreatív iparág, az élettudomány, az egészségipar, a biotechnológia, de a járműipari kutatás-fejlesztés-innovációnak is erős hagyományai vannak idehaza.

A nagyvállalatok és a kisebb cégek együttműködésének elősegítésére a magánszektorból jó példa az InnoMax Díj, amelyet 2009-ben alapított az Invitel. Peredy Zoltán több éve már, hogy részt vesz a zsűri munkájában. Az InnoMax-pályázat a kezdetekkor még szektorspecifikus díjként indult, azonban az évek alatt számtalan más ágazatban is egyre ismertebbé és népszerűbbé vált.

A pályázatok száma is jól mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az innovációs díj iránt, amelyet idén már a civil szervezeteknek is kiírtak.