Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A benzinkutak húznak, az élelmiszerért nem kapkodunk

A jelentés szerint továbbra is az üzemanyag-kereskedelem a fő húzóerő, több mint 9 százalékkal nőtt egy év alatt a forgalom a benzinkutakon.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben is kiugró, 7,8 százalékos emelkedést mértek.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem a kiigazított adatok szerint tavaly áprilishoz képest csak 1,6 százalékkal bővült.

A részletesebb adatokat június 25-én mutatja be a KSH.

Idén a lakosság tolja a GDP-t

A belső fogyasztás élénkülését jól mutatja a teljes idei időszakra vonatkozó adat: 2015. január–áprilisban a forgalom volumene a megtisztított adatok szerint 6,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A belső fogyasztás bővülése az idei évi gazdasági növekedés fontos pillére lehet.

Ami a vasárnapi zárva tartást illeti...

Az élelmiszerforgalom viszonylag kis bővüléséhez kapcsolódóan a KSH ezúttal egy módszertani megjegyzést is mellékelt a tájékoztatóhoz: eszerint a kiskereskedelmi forgalom volumenének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása csak hosszabb időszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki.

Honnan a bővülés? A Takarékbank szakértői kommentárja

A foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalom hatására folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban. A háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban jelentősen támogatja a devizahitelek idei elszámolása, mivel érdemben növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások óvatossági megtakarításait. Az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat. A forgalom növekedését az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja.

Az év második felében ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme. Ezek hatására idén 5% feletti növekedésre számítunk a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik.  A vasárnapi zárvatartás ugyan okozhat átmeneti kilengéseket, azonban ezt az elkölthető jövedelem érdemi növekedése teljes mértékben ellensúlyozhatja.