- Amerikában begyorsult a vírus terjedése, így korlátozások léptek életbe. A munkanélküliek száma továbbra is drámaian nő, a múlt heti 3,3 milliós adat után ezen a héten 6,6 millióan jelentkeztek segélyért, így 2 hét alatt közel 10 millió ember maradt munka nélkül az USA-ban. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalékról 4,4 százalékra emelkedett, a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban márciusban 700 ezren veszítették el az állásukat.

- Fellélegezni látszik az olaj árfolyama. 30%-os emelkedést tudott maga mögött a csütörtöki nap folyamán a WTI és a Brent típusú kőolaj is. Az emelkedés annak tudható be, hogy a hírek szerint Donald Trump, az orosz elnök után a szaúdi vezetőséggel is egyeztethetett a kitermelés csökkentésről. Egyes források szerint ennek eredményeképpen akár 10 millió hordóval is csökkenhet a kitermelés, ami a vírus okozta keresletcsökkentés közel felét semlegesítené.

- Újabb intézkedést vezetett be a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében. A múlt heti fix kamatozású hiteleszköz mellé szerdán egy betéti eszközt is elérhetővé tett a jegybank partnerei számára. Az egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetése mellett a bankok ezentúl likviditásukat 0,9%-os betéti kamat mellett köthetik le. E lépés hatására a BUBOR kamatok is emelkedésbe kezdtek. Az első tenderen 17 hazai pénzintézet vett részt, a jegybank az összes ajánlatot elfogadta, összesen 655 milliárd forint értékben helyeztek el a bankok egyhetes betéti eszközt az MNB-nél.

Nem sikerül gátat szabni a forint gyengülésének

Jelen piaci környezetben nem meglepő a feltörekvő devizák gyengülése, azonban a héten a forint a régiós devizáktól elszakadva jelentős mélypontra zuhant. 357 közelében kezdte a hetet a hazai fizetőeszköz euróval szemben jegyzett árfolyama, de a héten ennél csak magasabban járt. A legnagyobb kilengést a szerdai nap jelentette,ekkor új csúcsra egészen 369,50-ig lőtt ki. Ezen a ponton jelentette be az MNB új eszközét, ami enyhített is a nyomáson, csütörtökön újra 360 alatt is láttunk jegyzéseket. Azonban sajnos sokáig nem tudta támogatni a forintot a döntés, péntekre újra 364 közelében az árfolyam. A dollár a héten erősödni tudott. Az EUR/USD 1,1155-ről 1,0800-ig csökkent. Ennek hatására az USD/HUF jegyzések jelentős emelkedésbe kezdtek, a héten 322-ről egészen 340 közelébe ért el az árfolyam.

Emelkedés a sok zuhanás között

Jelentősen felülmúlták a várakozásokat a kiskereskedelem februári számai. 11,3%-kal volt nagyobb a forgalom, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ezt nagyrészben természetesen a február végén kialakult felvásárlási láz okozta, így várhatóan márciusban is folytatódhat a szektor jó teljesítménye.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.