A Gazdasági Versenyhivatal javasolta a kormánynak, hogy vonják be a kiskereskedelmi láncokat, a drogériákat és a benzinkutakat a gyorstesztek forgalmazásába. „A februári eleji döntés értelmében nagyjából 1.000 kereskedelmi egységgel bővülhet az elérési kör" – hangsúlyozta dr. Pipei Csaba (képünkön), a svájci Biosynex és az olasz Screen Italia termékeit forgalmazó Diagpro Home Kft. ügyvezetője.

A jelenlegi ár felére is csökkenhet a tesztek ára

„Az igazi kihívás a kereskedelem szereplői számára, hogy minőségi teszteket tartsanak. Számos helyen a megfelelő szakértelem hiányában a gyenge minőségű tesztek is bekerültek a rendszerbe" – tette hozzá az ügyvezető.

Ezért veszélyes megoldás lehet, ha a fogyasztók a vásárláskor kizárólag a beszerzési árra alapozzák a döntéseiket. Nem véletlen, hogy a GVH sem javasolta a hatósági ár bevezetését. Ezzel ugyanis a valóban minőségi termékek könnyen kiszorultak volna a piacról, és csak megbízhatatlan tesztek lennének elérhetőek.

A jó minőségű, nyugati gyártású önellenőrző eszközök ára a korábbi ár csaknem felére is csökkenhet, mert várhatóan nagyobb mennyiségben fogynak majd a széles körű elérés miatt, és az importőrök is olcsóbban tudják beszerezni őket.

„Azért fontos a kormány minapi döntése, mert a nagyobb kínálat garantáltan az árak mérséklődéséhez vezet majd. Az olcsóbb gyorstesztek pedig vonzóbbá válhatnak az árérzékenyebb fogyasztók számára is" – emelte ki dr. Pipei Csaba.

A koronavírusteszt bekerülhet a házipatikába

A járvány ötödik hullámánál járva a szakértők szerint a leginkább felelős magatartás az, ha a gyógyszeres dobozba a sebtapasz, a fájdalomcsillapító és a lázmérő mellé egy gyorstesztet is beszerzünk már azelőtt, hogy bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. Ezt pedig a legkönnyebben a napi bevásárlások során tudjuk megtenni.

A cégvezető ezért úgy számol, hogy már hónapokon belül érezhetően több háztartásba kerülhet olyan eszköz, amellyel bárki 15 perc alatt könnyen – és felelősen – kiderítheti, hogy érdemes-e aznap felkeresnie a szüleit, vagy bemehet-e a munkahelyére anélkül, hogy akár több tucat kollégáját is kitenné a fertőzésnek.