Az infokommunikációs megoldásszállító a blogcikkekben az IT és a telekommunikáció olyan kulcsterületeit járja körbe, mint például a felhőszolgáltatások, az adatközpontok és az IT-biztonság. De természetesen a színes „tech-es" hírek sem maradhatnak ki, így például egy cikksorozatban érdemes végigkövetni az immár 50 éves internet történetét. Íme, néhány további ízelítő a blogról.

Mi a közös a Sony, az Adobe, a Target és az Equifax cégekben?

A sorból nem maradhat ki a Yahoo, a Facebook és az HBO sem. A világ legnagyobb hackertámadásait nekik biztosan nem kell bemutatni, hiszen komoly károkat okoztak náluk az internetes támadók.

Az Invitech blogján olvasható példák mind ékesen bizonyítják, hogy az IT-biztonság napjaink egyik kulcsfontosságú területe, amire hatványozottan oda kell figyelni – mérettől függetlenül a hazai vállalatoknak is. Ha az adott cégnél erre nincsen megfelelő kapacitás vagy szaktudás, akkor érdemes egy professzionális szolgáltatót megbízni a feladattal. A megelőzés biztosan kevesebbe kerül, mint a károk utólagos elhárítása.

A hackerek már a spájzban vannak

A Sophos internetbiztonsági cég jelentése szerint az informatikusok nagyobb valószínűséggel nem a támadási kísérlet során, hanem a hálózaton és a szervereken észlelt káros tevékenység alapján veszik észre, hogy áldozatul estek egy kibertámadásnak.

A kutatás azt a bölcsességet is alátámasztotta, miszerint nem az a kérdés, hogy meg fognak-e támadni, hanem csak az, hogy mikor. A felmérésbe bevont vállalkozások 68%-nál ugyanis már történt IT-biztonsági incidens. A részletekért olvassa el a 7 fontos tudnivalót a végpont oldali IT-biztonsági védekezésről.

Gondolta volna, hogy a holdraszállás, Woodstock és a Beatles utolsó koncertjének évében született meg az internet?

Íme, néhány fontos webtörténelmi dátum:

  • 1969-ben küldték az első üzenetet az ARPANET-en, a világháló elődjén, ami aztán az internet technikai magja lett.
  • A világ első e-mailjét Ray Tomlinson mérnök küldte 1971-ben, és ő vezette be a @ szimbólumot is.
  • A sötét oldal is hamar formát öltött: az első vírust szintén a BBN Technologies egyik munkatársa, Bob Thomas írta, mégpedig ugyanabban az évben, amikor az e-mail született.
  • Arra azonban egészen 1978-ig kellett várni, hogy „világhódító útjára" induljon a kéretlen reklámlevél, más néven spam.

Ötösbe kapcsolunk – Mit lehet látni az 5G frontvonalán?

Ha az aktualitásokat és a közeljövő izgalmas, futurisztikus fejlesztéseit nézzük, akkor az 5G egyértelműen a lista élén áll. A világ több pontján nemrégiben indult útjára az ötödik generációs vezeték nélküli szolgáltatás. Európában már zajlanak a frekvenciatenderek, Magyarországon pedig ősszel dördül el a startpisztoly.

Az 5G rendszer akár egy-két nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt nyújt, mint a jelenlegi 4G LTE hálózatok. Talán ennél is fontosabb, hogy az új technológia minimalizálja a késleltetést, így elérkezhet a valós idejű alkalmazások kora. Éppen ezért az 5G rendkívüli módon felgyorsíthatja számos terület fejlődését: az önvezető autóktól kezdve a virtuális és kevert valóságon át az online orvosi szolgáltatásokig és távműtétekig. A világ első, a lakosság számára is elérhető kereskedelmi 5G-szolgáltatás Dél-Koreában debütált.

További részletek a szakmai blogon.