2 hetes hosszabbítás jöhet a február elsején lejáró járványügyi korlátozásokban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette, hogy ezután a parlament dönt a további lépésekről, de addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg meg nem kezdődik a tömeges oltás. A vakcinákkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, versenyhelyzetet kell teremteni, hogy több oltóanyag érkezzen. Vannak olyan gyártók, amelyek raktáraiban milliószám állnak a vakcinák, minél többen kapnak engedélyt, annál nagyobb lesz a verseny, így ha valamelyik gyártó nem szállít, megteszi azt majd a másik. A magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca termékét, jelenleg a szállításról tárgyal a kormány a vállalattal, a külgazdasági és külügyminiszter pedig ma Moszkvában egyeztet a Szputnyik oltóanyag beszerzéséről. A kínai vakcina akkor érkezhet, ha megkapja az engedélyt a magyar hatóságoktól. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Debrecenben vakcinagyár épül, így ha a magyar tudósok kifejlesztenek egy oltóanyagot, rögtön nagy mennyiségben lehet majd gyártani azt.

Újabb 1311 fertőzöttet azonosítottak idehaza egy nap alatt. Jelenleg majdnem 108 ezren pozitívak, közülük 4 ezren vannak kórházban, 247-en lélegeztetőgépen. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így 11.811-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádión azt mondta, eddig majdnem 139 ezren kapták meg az oltást. A kormányfő szerint akkor lesz aktuális az oltásigazolás előnyeivel foglalkozni, ha a beoltottak száma elérte az 1 milliót.

Nincs végleges döntés az uniós vakcinaútlevélről. Az Európai Tanács elnöke az EU-csúcs után azt mondta, elő kell készülni az ilyen igazolások jövőbeni használatára. A kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Charles Michel beszélt arról is, hogy fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat a vírusmutációk visszaszorítása érdekében. Ebben egyébként a tagállamok egyetértettek. Az Európai Tanács elnöke hozzátette, hogy az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac zavartalan működése miatt, a járvány elleni védekezés érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. Ezeket a tagállami intézkedéseket azonban össze kell hangolni.

Nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik ahhoz, hogy az EU lakosságának 70 százalékát védetté tegye – erről beszélt az uniós csúcs után az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörös kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. A tagállami vezetők szerint fontos a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerése, és az oltási kampányok felgyorsítása. A vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak.

Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után azt mondta, az oltóanyag három ütemben érkezik majd Magyarországra. Az első hónapban 300 ezer ember oltására alkalmas, a másodikban félmillió embernek védettséget biztosító, a harmadik hónapban az orosz fél pedig 200 ezer ember számára védettséget adó Sputnyik V-t szállít Magyarországra. Szijjártó Pétert hallják: