A nemzetgazdaság egészéhez képest foglalkoztatásban és a munkajövedelemben növelték teljesítményüket a magyarországi szerzői jogi ágazatok – mondta Pomázi Gyula. A szerzői jogi ágazathoz tartozó szektorok, mint például a szoftveripar, a kulturális terület vagy a szórakoztató elektronikai ipar összteljesítménye a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének 8,7 százalékát, a foglalkoztatásnak pedig a 8,6 százalékát adta 2018-ban, utóbbival látványos növekedést produkálva 2013-hoz képest a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának felmérése szerint. A hazai eredmények világviszonylatban is kiemelkedők voltak, a ranglistán harmadik Magyarország, mivel más országokban 5 százalék körül mozog az érték. Így 49 ország közül bruttó hozzáadott értékben az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea után következik a sorban, a foglalkoztatásban pedig Ausztrália után a hatodik helyen áll.

Hogyan hasznosítható az üzleti életben a szellemi tulajdon oltalma?

A járvány megsürgette a digitalizációt és minden területen pörgette ezáltal az innovációt, új kutatási és fejlesztési igényeket kreált – kezdte Pomázi Gyula. A vállalkozások mára egyre tudatosabbak és gyakrabban keresik meg a hivatalt. Ám korábban a középvállalkozások mindössze 3 százaléka foglalkozott szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekkel, a járvány ebben annyit segített, hogy a most felpörgő ágazatokban megduplázta a számot – tette hozzá.

Az egyetemek is rákaptak a szabadalmi bejegyeztetésre, és ez a tudatosság egyre erősebb a kkv-k és kutatóhálózatok szintjén is. Az eljárás hossza is függ ugyanakkor a tudatosságtól az indulásnál, ezért érdemes már annak beadásakor vagy a cégalapításkor átgondolni a hasznosságát és jövőbeli terveket – mondta – mivel a szellemi tulajdon egyre jelentősebb cégértéket növelő tényező. Ez azt jelenti, hogy a befektetői oldal egyre jobban figyelembe veszi, hogy vannak-e a cégnek ilyen termelési licenszei, szellemi tulajdon joga vagy épp védjegy oltalma, mielőtt a beruházás megtörténik.

További üzleti eszközökről, értéket növelő tételekről hallhat itt, a teljes beszélgetésben.