A Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik a szentendrei Skanzen őszi fesztiválján. Idén a programok a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához is kapcsolódnak: a szabadtéri múzeum solymászokat, vadászokat és halászokat lát vendégül. A látogatók sok érdekességet megtudhatnak Szent Márton életével és a libakultusz eredetével kapcsolatban.

A Lajta-néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és őszi mulatságokat elevenít meg.

A kézműves foglalkozások megidézik az évszak hangulatát, a toll- és kukoricafosztást, a vadászati hagyományok iránt érdeklődők pedig vadászkutya-bemutatón vehetnek részt, és kipróbálhatják az íjászkodást is. Mindkét nap lesznek gólyalábasok, koncertek és táncház is. A Skanzen éttermében Márton-napi libaételeket és családi pincészetek borait lehet kóstolni.

3 hely, amit látni kell a környéken

Szamos Marcipán Múzeum: Betekintés a cukrászat és a marcipánkészítés világába. A kiállított édes alkotások a híres rajzfilmkarakterektől az ikonikus épületekig sokféle különlegességet ábrázolnak.

Mikrocsodák Múzeuma: Mikroszkóp alatt készült és mikroszkópon keresztül vehető szemügyre 15 egyedülálló, tűfoknyi méretű, légmentes búrában elhelyezett miniatűr műalkotás.

Retro Design Center: Autók, konyhai berendezések, elektromos felszerelések, bútorok és játékok gazdag gyűjteménye az 1970-es évektől. A látogatás felér egy időutazással!

Infó: skanzen.hu, iranyszentendre.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: