Ugyanakkor ahol néhány évtizede kátránypapíros vagy szurkos szigetelést alkalmaztak, ott is megjelenhet a vizesedés. Az ilyen típusú szigetelés ugyanis azóta lebomlott, az épületek mikromozgásai miatt összetöredezett, aminek hatására ugyanúgy szívódik fölfelé a nedvesség a földből, mintha annak idején nem tettek volna ellene – sorolta Pócz János, a Biodry Magyarország Kft. ügyvezető-tulajdonosa a Trend FM Ingatlanüzlet műsorában.

Hozzátette: régi gyakorlat, hogy fűzfákat vagy olyan vízparti növényeket ültettek az épületek mellé, amelyek el tudják szívni a nedvességet. Ahol viszont kivágták ezeket a közterületeken lévő fákat, például a Balaton-parton, ott jóval gyakoribb a közeli épületek vizesedése.

Ennek a salétromosodás az egyik tipikus tünete. A padló szintjétől 10-40 centiméterre is jelentkezhet a kapilláris nedvesedés, de akár négy méter magasan is megjelenhetnek a vízfoltok. Gyakorlatilag fölfelé áramlik a víz, és egy bizonyos magasságban kicsapódik, elpárolog, és lerakja a sókat. Ezek a sókiválások jelennek meg a salétromosodásnál.

Pócz János kiemelte, hogy a Biodry módszerét utólagos vízszigetelésként szokták minősíteni, annak ellenére, hogy fizikai szigetelést nem tesznek a falak alá. Korábban voltak olyan „barbár megoldások", hogy injektálták a falakat, vagy még rég rosszabb esetben átvágták azokat, statikailag meggyengítették az épületeket, és lemezeket fűztek be alá. Van, amikor a szakemberek szárítóvakolatot javasolnak, ami bizonyos esetekben megoldhatja a problémát, de erőteljesebb vizesedésnél nem elegendő. Ezeket a technológiákat váltja föl Daniele Tarabini találmánya, aki olasz származású, de ma már Svájcban él. Innovációja egy fizikai elven működő módszer – részletezte a szakértő.

A találmány lényege, hogy a falakra kihelyezhető készülékek 12, illetve 25 méteres sugarú körben képesek megszüntetni a falak töltöttségét, ezzel megakadályozzák a víz felfelé áramlását, és segítik a kiszáradást. A 25 méteres hatósugarú eszközöket nagyobb alapterületű műemléképületekben, templomokban szokták felszerelni. További érdekességek és hasznos tanácsok Lakatos László interjújában.

Fotó: Biodry Magyarország - Facebook