Az ukrán helyzet előhozta azokat a kérdéseket, hogy hogy is áll Magyarország a biztonsági készletekkel. Jelenleg a szőregi gáztározóban 651 millió köbméter gáz van biztonsági készletként, stratégia készletként.

"Ez azt jelenti, hogy a törvény alapján ebből a gáztárolóból ha elrendeli a miniszter a válsághelyzetet, akkor elrendelheti azt is, hogy tároljuk ki ezt a gázt ebből a tárolóból, ami napi 20 millió köbmétert tud beadni az ország energiaellátási rendszerébe. Az ország napi fogyasztása jellemzően 30-50 millió köbméter/nap, de ez egyre kevesebb, mert erőteljesen fogyott a gázfogyasztás az elmúlt években Magyarországon" - jegyezte meg.

104 napig tartana ki

"104 napi készletünk van kőolajból, benzinből és gázolajból" - mondta a szövetség vezérigazgatója. Bártfai szerint a lakossági fogyasztókat szinte biztosan jó részében el tudja látni ez a napi 20 millió köbméter.

Az olaj ellátásban is hasonlóan stabil az ország biztonsági készlete. Ráadásul ez egy idősebb rendszer mint a gáz, hiszen ez most már huszonkét éve működik Magyarországon a biztonsági készlet az olajban.

A szakértővel Kristóf Gábor beszélgetett. A teljes interjút itt újra meghallgathatja: