Alig 300 nap múlva lesznek az európai parlamenti választások. Emiatt az elmúlt 4 év Covid, orosz-ukrán háborús és energiapiaci és inflációs problémáinak kezelésére és az azokra adott bizottsági válaszokra is kiért beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Hitet tett amellett, hogy többet kell tenni a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében, és fontos cél az is, hogy egyenlő munkáért, egyenlő bért kapjanak a nők és a férfiak.

Beszélt arról is, hogy jövőre több millió első választó lesz Európában, akik számára válaszokat kell adni az infláció kezelése és a lakhatás kérdésében is.

"Az EU több tiszta beruházást vonz. Ennek egyik kiemelkedő példája a cellás konténerszállító hajó, ami tiszta metánnal működik. Folytatódik az EU átállása. Végig kell vinni ezt a munkát az iparban. Tiszta energia való átállásröl fogjunk beszélgetés sorozatot folytatni az ipari szereplőkkel" - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke, aki azt is megígérte, hogy jön majd a szélenergia csomag, amely jobb, gyorsabb engedélyeztetést jelent majd az iparági szereplők számára.

"A világ piacait elárasztják az olcsó kínai autók. Ez torzítja a piacot. Ezért a Bizottság szubvenvcióvizsgálatit indít a kínai elektromos autókkal kapcsolatban" - közölte Ursula von der Leyen.

Az ukránok védelmének hangsúlyozása is a beszéd fontos része volt. Az európai lőszergyártás fokozását és további támogatásokat ígért Ukrajnának. Megismételte korábbi ígéretét, a 4 év alatt 50 milliárd eurós támogatás biztosítását az Oroszországgal harcoló Ukrajna számára.

Ukrajna és Moldova jövője az EU-ban van a bizottsági elnök szerint, de Gruziatol türelmet kért. A nyugat-balkáni országok számára a bővítés jövőképének felvázolására tett ígéretet. Románia és Bulgária pedig szerinte sokat tett az embercsempészek elleni küzdelemben, ezért a legközelebbi szavazáskor a schengeni térséghez való csatlakozásuk támogatását kérte.

"A jogallmiság alap jelenleg, és a jövőt tekintve egyaránt" - üzent a jelenlegi és a jövőbeni tagállamoknak is a bizottsági elnök. Ő személy szerint bízik benne, hogy 30-nál is több tagállam lesz, de elkerülhetetlennek tartja emiatt az intézményi reformokat, akár az EU-s alapszerződés módosítása árán is. Az ehhez szükséges módosítások szakpolitikai feltérképezése, például a Parlament és Bizottság működésének felülvizsgálata, és a költségvetés áttekintése már a következő, belga elnökség alatt várható.

Gazdasági ellenszél. Munkaerő és szakemberhiány, infláció. Ezeket a kérdéseket is érintette beszédében és a helyzet javulását ígérte.

"Képzett munkaerő migrációra van szükség. Demográfiai változásra is szükség van" - sorolta terveit Ursula von der Leyen, aki arra is ígéretet tett, hogy újra összehívják a szociális egyeztetést.

Közös nyersanyagok, például ritka földfémek, és közös hidrogén beszerzésre is ígéretet tett, de kis- és középvállalat nagykövetet is kinevez majd. "25 százalékkal csökkentjük a bejelentési kötelezettségeket. Minden jogszabályr versenyképességi vizsgálatnak is alá vetjük" - vállalt kötelezettségeket a jövőre nézve, egyfajta programbeszédként Ursula von der Leyen, de egyértelműen nem mondta ki, hogy jövőre újra jelölteti-e magát bizottsági elnökként.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének felszólalásában azt mondta, hogy hitelességvesztést látnak az EU részéről. "Az értelmetlen, mindenre kiterjedő központosító törekvések vagy a konzervatív kormányok ellen folytatott ideológiai dzsihád megosztottságot eredményez és gyengíti Európát. Nem is beszélve a tagállamoknak járó RRF-pénzek hihetetlenül lassú folyósításáról; vagy az elhibázott szankciós politikáról, amely nem hozta el a háború végét, ellenben óriási károkat okozott az európai gazdaságnak" - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője. Később az üléstermen kívül, Hidvéghi Balázs arra az újságírói kérdésre, hogy a beszéde segíti vagy gyengíti-e az uniós pénzekről szóló egyeztetéseket a magyar kormány és a Bizottság között, úgy válaszolt, hogy a jelenlegi helyzet nem a kormány hibája.

Ujhelyi István független EP-képviselő úgy reagált, hogy Ursula von der Leyen beszéde a legtöbb olyan problémahalmazt érintette, amely jelenleg az Európai Unió közösségét feszíti, és ügyesen egyensúlyozva a pozíciójából adódó kényszerek között, ezekre meg is próbált valamilyen választ adni. "Hitet tett például amellett, hogy harmonikusabban kell összeegyeztetni az európai mezőgazdasági szektor, illetve a klímavédelem szempontjait, de újabb javaslattal akarják segíteni a szélenergiában rejlő lehetőségek kiaknázását is. Kifejezetten radikális kezdeményezéseket tett az Unió iparági versenyképességének megőrzése, illetve megerősítése érdekében - ezek komoly, mélységi vitát igényelnek még, de legalább van miről a közös gondolkodást folytatni. Előremutató a menekültkérdéshez kapcsolódóan az embercsempészet elleni összehangolt akcióról szóló javaslat is" - sorolta a meglátása szerinti pozitívumokat Ujhelyi István.

"Tudnánk támogatni Ursula von der Leyen újabb ciklusát, mert ambiciózus célokat tűzött ki. Azt viszont nem szeretnénk, ha a választások közeledtével felpuhulna a jogállamisággal kapcsolatos álláspontja, mert a nemrég Magyarországon járt Költségvetési Ellenőrző Bizottság tagjaként, amit a jelentésükben továbbítottunk is a Bizottság felé, úgy látjuk, hogy nem teljesíti még a magyar kormány a kért jogállamisági reformok valamennyi feltételét, ezért az uniós források szerntünk még nem indulhatnak el" - foglalta össze véleményét Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője.