Az elmúlt időszakot jellemző súlyos munkaerőhiányra az egyik legjobb megoldásnak a külföldi munkavállalók behozatala bizonyult. Ezen belül is a távol-keleti vendégmunkásokra gondolunk, akik jellemzően Indonéziából, Vietnámból, Indiából és Kazahsztánból érkeznek. Természetesen felmerül teljesen jogosan a kérdés, hogy miért van szükség erre? Miért nem lehet hazai forrásból megoldani?

Nagyszámú külföldi munkavállaló már Ázsiából érkezik

Külföldi munkavállalókat alkalmazni nem egy vadonatúj találmány. Évtizedek óta szokás a szomszédos országokból, de akár Ázsiából is idecsábítani az olykor olcsóbb, de egyben minőségi munkaerőt. Pláne olyan időszakokban, amikor inkább munkaerőhiány van hazánkban, mint munkanélküliség. Ma már azért is egyszerűbb ezt a megoldást választani, mert több olyan cég is van, mint amilyen a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő, ami az egész folyamatban tud segíteni.

Teljesen jogosan felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Ázsiából? Miért annyira közkedvelt a vietnámi, kazah, indiai vagy indonéz munkaerő? A válasz nagyon egyszerű: minőségi munkaerőt találhatunk köztük viszonylag olcsón, valamint ma már az állam is felismerte, hogy munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság, így megkönnyítette a külföldi munkavállalók alkalmazását bizonyos szektorokban. Az ázsiai munkaerőről összességében elmondható, hogy szorgalmasak, magas munkabírással rendelkeznek, és a munkához való hozzáállásuk is a helyén van. A kulturális, vallási különbségek miatt is előnyös lehet alkalmazásuk, így amikor valamilyen hazai ünnep van, akkor sem kell leállni, mivel ilyenkor rábízhatjuk a külföldiekre a munka egy részének elvégzését.

Miért érdemes profikat megbízni a munkaerő-toborzással?

Magabiztosan kijelenthetjük azt, hogy a hazai cégek túlnyomó többsége nem rendelkezik távol-keleti kapcsolattal. Ázsiai munkaerő alkalmazása már több évtizede szokás a világ sok táján, viszont nálunk ez az iparág még viszonylag friss. Mivel nagy az igény, így számos hozzá nem értő cég jelent meg ezen a piacon is mely sok kárt okozhat a szakmának. Fontos ezért olyan közvetítő céget megbízni, aki kellő tapasztalattal, rutinnal, kapcsolati hálóval és referenciával rendelkezik. Ezek a toborzók segítenek kiválasztani a megfelelő jelölteket interjúztatással és tesztek kitöltésével, az adminisztrációban, az utazásban is tudnak tanácsot adni vagy konkrét segítséget nyújtani.

A papírmunkát nem lehet megkerülni

Annak ellenére, hogy az állam több könnyítést is végzett az elmúlt években a külföldi munkavállalók alkalmazásánál, maga a folyamat továbbra sem gyerekjáték. Több dokumentumra, kérelemre is oda kell figyelni, amelyek közül a legfontosabb a munkavállalási célú tartózkodási engedély kérelmezése, ami maximum két évre szól. Ez a folyamat nem rövid, így a legfontosabb az, hogyha megvan a szándék, akkor minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot egy közvetítő céggel.