Stagnálást mért a feldolgozóipari konjunktúraindexekben 2013 második negyedévében a Kopint-Tárki az első negyedévi növekedés után. A konjunktúrakutató intézet a hétfői közleményében hozzáteszi: kedvező azonban, hogy a tavasszal felívelő mutatók nem zuhantak vissza, így már-már egyértelműnek látszik, hogy a feldolgozóipari recesszió véget ért, bár növekedésről még korántsem beszélhetünk.

A Kopint-Tárki konjunktúrabarométere júliusban 51 ponton állt az áprilisi 54 és a januári 31 pont után, a bizalmi index 53 pontról 48 pontra mérséklődött, januárban pedig 40 ponton állt.

Az új rendelésállományok a Kopint-Tárki felmérése és a hivatalos statisztikák szerint is csökkennek, ami elsősorban a belföldi piacot érinti. Az intézet intő jelnek tarja, hogy alig akad egy-egy vállalat, amely a magyar kereslet élénkülésében bízna az elkövetkezendő hat hónapban. Ugyanakkor az exportkereslet élénkülése tovább folytatódott, ám a rendelésállományokban itt is enyhe csökkenést mért a Kopint-Tárki. Mindez a termelési prognózisokat is enyhe növekedésből stagnálásba váltotta a közlemény szerint. Kiemelik ugyanakkor, hogy a kereslethiány másodlagos problémaforrássá sorolódott, és újra a gazdasági környezet általános bizonytalansága okozza a legfőbb gondot a termelési döntések meghozatalakor, csakúgy, mint 2010-ben.

Az értékesítési prognózisok az elkövetkezendő fél évre vonatkozóan romlottak, a késztermék készletek eséséből A Kopint-Tárki szerint arra lehet következtetni, hogy a vállalatok az éppen aktuális rendelések teljesítésére rendezkedtek be, és a várható keresletre nem alapoznak jelentősebb raktárkészletet.

Az egyre fokozódó bizonytalanságra utal az is, hogy feltűnően emelkedett a rövid távú stratégia nélküli vállalatok aránya, amelyek igyekeznek készletfelhalmozás és munkaerőleépítés nélkül, alacsony rendelésállománnyal fenntartani az egyébként csökkenő termelést szintet.

A felmérés szerint a második negyedévben a járműipar mellett két olyan feldolgozóipari szektor járult hozzá leginkább a teljes ágazat növekedéséhez, amelyek súlya szinte elenyésző, ezek a bútoripar és bőripar, míg a többi ágazatban visszaesés volt.

Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a járműipar jelenleg az egyetlen iparág, amely növekedési potenciált jelent a magyar feldolgozóiparban és közvetetten a magyar gazdaságban - jegyzi meg a Kopint-Tárki.