A növekedési hitelprogram eredményei

Nagy Márton
Nagy Márton

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciáján beszélt a növekedési hitelprogram eredményeiről.

Az nhp második szakaszában eddig mintegy 160 milliárd forintot ér el a leszerződött hitelösszeg, ebből az új beruházási hitelek közel 120 milliárd forintot tesznek ki.

Rámutatott, az a cél, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképessége növekedjék az ország exportjában. Ehhez a finanszírozási problémák enyhítésével és a kiszámítható makrogazdasági környezet megteremtésével tud hozzájárulni a jegybank 

Egy tőkében és természeti erőforrásokban kevésbé ellátott gazdaságban a felzárkózás esélyét az exportszektor teljesítménye határozza meg, a magas külső eladósodás mellett a fenntartható növekedési pálya feltétele az export bővülése.

Az export helyzete

Az ország exportpiaci részesedése a 2000-es évek közepéig gyorsan bővült, majd már a pénzügyi válság előtt megállt és csökkenni kezdett. A múlt évben újra elkezdett nőni, és az új feldolgozóipari kapacitások mentén tovább bővülhet.

Nagy Márton arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi években a folyó fizetési mérleg tartósan pozitívba fordult, az adósság pedig csökkent. A nettó külső adósság csökkenését elsősorban a nettó export bővülése segítette, amit az export növekedése és az import csökkenése egyaránt magyarázza. Az ország jövedelemegyenlege viszont változatlanul kedvezőtlen, amit a kis- és középvállalkozások súlyának, jövedelmezőségének növelésén keresztül lehetne javítani.

Véleménye szerint z exportált termékekben alacsony a hazai hozzáadott érték aránya, Magyarország a termékek értékéhez átlagosan 42 százalékot ad hozzá, Lengyelország közel hetvenet, ott a termelési láncnak sokkal hosszabb szakasza marad az országban.

Mit tehet az MNB?

Az ügyvezető igazgató szólt arról is, hogy a termelékenység elmaradása a kkv-szektorban az egyik legnagyobb, ezen is javítani kellene. Magyarországon az 1-9 fős kisvállalatok termelékenysége mindössze 25 százaléka a nagyvállalatokénak, ennek ellenére a kkv-szektor jelentős szerepet játszik a foglalkoztatásban.

Az MNB leginkább a finanszírozásra tud hatni a hitelprogramokon keresztül, illetve a makrogazdasági környezetre a pénzügyi stabilitáson, infláción keresztül.

A kis- és középvállalatok esetében nagy a szerepe a banki finanszírozásnak, a bankok hitelfeltételei viszont egyre jobban szigorodtak az elmúlt években.

A kis- és közepes cégek szerepét erősíteni kell a hazai nagy cégek, és a multinacionális nagyvállalatok beszállítói hálózatában. A finanszírozás súlyos nehézséggé vált, különösen a kisebb vállalkozásoknál, minél kisebb egy cég, annál nehezebben jut hitelhez – mutatott rá az ügyvezető igazgató. 

Nagy Márton azt is kiemelte, hogy a növekedési hitelprogram két szakaszában eddig mintegy 860 milliárd forintot ér el a teljes hitelkihelyezés. Az első szakasz mintegy 700 milliárd forintnyi hitelnyújtásából a kihelyezések többségét a korábbi hitelek kiváltása jelentette, és csak mintegy 170 milliárd forint a beruházási kölcsön. A második szakaszban viszont a 160 milliárd forint eddigi kihelyezésből már 120 milliárd forintot tesz ki a beruházási hitelek összege, azaz hasonló szintet értek el, mint az első szakaszban.

Nagy Mártonnal Áder András beszélgetett. Az interjút itt tudja meghallgatni: