A koalíciót az a törekvés hívta életre, hogy egy az 5G-hez hasonló új technológia kapcsán elősegítsék a piaci, kormányzati és akadémiai szektor szereplőinek együttműködését – mondta Solymár Károly Balázs. Egy folyamatosan és gyorsan változó területről van szó, emiatt a Koalíció 2017-ben elkezdte a működését – mondta a helyettes államtitkár. Az 5G esetében újdonságnak számít, hogy itt már nem csak az üzleti világról és a piaci haszonról van szó, hanem az élet minden területét érintő felhasználási lehetőségekről. Példaként lehet említeni a zalai tesztpályát, ahol már vizsgálják az egyes felhasználási módokat. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is zajlanak már a kutatások a hálózati képességekről, de akár olyan új megoldásokkal is előállhatnak majd a szakemberek, amik kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek. Solymár Károly Balázs szerint mégis, az elmúlt 4 évben a legfontosabb előrelépés a frekvencia értékesítés eredményes lezárása volt.

A technológia legfontosabb felhasználási színtere természetesen az ipar 4.0. Az 5G itt felgyorsíthatja egy gyár működését is, de a mesterséges intelligenciával felszerelt robotokban rejlő potenciál az új hálózattal vegyítve szinte végtelen. Hasonlóan nagy szerepe lesz az okosvárosok kiépítésében, ahol korlátlan mennyiségű adat tud majd másodpercek alatt létrejönni, amit fel kell dolgozni és vissza kell irányítani a forráshoz. Az önvezető autókhoz hasonlóan ekkora adatmennyiség befogadása és feldolgozása elképzelhetetlen lenne az 5G nélkül.

Sokak számára lehet meglepő, hogy okos városokról beszélünk manapság. Egy okos telefon vagy okos hűtő már senkinek nem éri el az ingerküszöbét, de egy teljes település már más lapra tartozik. Fontos leszögezni azonban, hogy nem egy sci-fi környezetet kell elképzelni, az utca embere szinte nem is észleli, hogy egy okos városban van. A technológia a városok üzemeltetésének az oldalán jelenik majd meg. A városkép tehát nem változik, de sokkal könnyebben lehet majd üzemeltetni, megszervezni a működését. Annak ellenére, hogy ez nem lesz látványos, az emberek érezni fogják a dolog kényelmi oldalát.

Ipari és mezőgazdasági felhasználások

Az ipar 4.0 és egy okos gyár esetében kihívást jelentett az, hogy a rengeteg hálózaton cikázó adat hol, miként fusson keresztül. A lakossági felhasználók által használt hálózaton egy vállalat szenzitív adatai nem közlekedhetnek, így meg kell teremteni, hogy az 5G hálózaton belül legyenek elkülönült, privát csatornák, ahol nem kell tartani az illetéktelen szemektől. Egy ilyen privát rendszer kiépítése már jó úton halad, ez alapozza meg az összes többi megoldás biztonságos használatát.

Magyarországon a jövőben az agrár szektor felhasználásán lesz a hangsúly. A precíziós mezőgazdaság kiépítésével meg lehet szüntetni az ágazatot sújtó munkaerőhiányt, a robotok és az MI elvégzi a munka oroszlán részét, így hatékonyabb lehet a termelés. Egy érdekes és működő példa erre a szőlősöket megóvó rendszer. A szőlő termesztők tudják, hogy mekkora kárt is tudnak okozni a seregélyek, ha nem tartják távol őket a terménytől. Az 5G segítségével kiépült egy olyan rendszer, ahol egy drón pásztázza a szőlőtőkéket, a mesterséges intelligencia pedig felismeri a madarakat, seregélyeket és az adat feldolgozása után vészjelzést ad. Természetesen az is megoldható, hogy maga a drón ijessze el az állatokat, így az emberi tevékenység ki is hagyható a folyamatból. A szőlő is megmarad és egyetlen állatnak sem esik bántódása.

Solymár Károly Balázzsal, az Innovációs és Technológiai minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkárával készült interjúnkat itt meghallgathatják: