Hoffer Zsolt szerint a motorosok, illetve, a kisebb, kevésbé biztonságos autóval közlekedők vannak a legnagyobb veszélyben. Emellett a megváltozott helyzet, az, hogy korábban sötétedik, az elmúlt hónapoknál vizesebb útszakaszok is előfordulhatnak, fokozott figyelmet kívánnak meg a sofőröktől. A xenon, vagy LED világítás nemcsak azért kedvező, mert a vezető számára jobb látást biztosít, hanem a vadat is jobban távolt tartja az úttól a nagyobb fényszennyezés. De Hoffer Zsolt szerint van még egy fontos biztonsági felszerelés, amiről sokan elfeledkeznek. Ez pedig az ablaktörlőlapát. Elképzelhető, hogy az ablaktörlő hónapok óta nem is volt bekapcsolva, megviselte a nyári forróság, így a lapátok megpucolása, esetleg cseréje is indokolt az őszi, elsősorban városon kívüli autózás előtt.

Ha az autós megpillantja maga előtt az állatot, fékeznie kell, és érdemes a kormány kontrolálatlan rángatása nélkül kitérnie. A fékezés azonban ne vészfékezés legyen, ugyanis ez váratlanul érheti a mögötte közlekedőt. A vezetéstechnikai szakértő azt mondta, ha erre van esély, akkor az autó széle találja el a vadat, és az ütközés pillanatában már ne fékezzen a sofőr. Ekkor ugyanis a legkisebb az esélye annak, hogy az állat a szélvédőn át becsapódik az utastérbe, veszélyeztetve a bent ülőket.

Ha az ütközés megtörtént, mindenképpen meg kell állni, felmérni a károkat, és értesíteni a  területileg illetékes vadgazdaságot, esetleg rendőrt hívni.

A riporter Andor Attila.