Ausztráliára komolya hatással van az USA dollár, de sokkal dominánsabb faktor az, hogy Ázsia gazdasága, hogyan teljesít. Egy jelentős nyersanyag kitermelő országról van szó, aminek a legfontosabb felvevőpiacot az Ázsiai országok biztosítják, első sorban Kína. Az ausztrál gazdaság mozgatója az, hogy mekkora a kereslet a kitermelt olajukra, vagy például a vasércükre. Ha leegyszerűsítve nézzük a képet, akkor azt mondhatjuk, hogy az ausztráliai devizát a FED politikája és Kína mozgatja.

 

 

Megúszta a FED nyomását

Amikor az amerikai jegybank elindította a kamatemelési ciklusát, az nem meglepő módon rossz hatással volt az AUD-ra. Azonban a deviza gyengülése 2018 őszén nem csak megállt, de még erősödni is tudott. A fordulat gyakorlatilag egy évekre visszanyúló gazdasági erősödés eredménye. Ausztrália már régóta egy stabil és növekvő pályán van, amiről ritkán lehetett hallani. Az ország GDP-je az utóbbi 3 negyedévben 3 százalék körül mozgott. Az inflációt 1,8-2 százalék között tartják, ami megfelel a jegybank által meghatározott terveknek. A központi bank monetáris politikáját az ingatlanpiac határozza meg. A legtöbb makro mutató ugyan indokolná az alapkamat emelést, de az ingatlanpiac mégsem teszi ennyire egyértelművé ezt a döntést. Emellett ismételten el kell mondani, hogy hiába a nyomás az Egyesült Államok felől, Ausztráliának először azt kell szem előtt tartania, hogy a kínai érdekeknek mi kedvez.

A maszk mögött

Kínát amolyan álarcos partnernek lehet tekinteni, leginkább gazdasági szempontból. Volt már szó arról, hogy Ausztrália legfontosabb felvásárló piaca Kína. Régre nyúló kapcsolat az övék, de az ausztrál vezetésnek mindig óvatosan kell első számú partnerével összedolgozni. Kínából folyamatosan érkeznek a növekedésről szóló hírek, legrosszabb esetben is lassuló növekedésről számolnak be. A kínai rendszerből fakadóan azonban soha nem lehet 100 százalékos bizonyossággal beszélni a kiszivárgott számokról. Ausztráliának pontosan ezért kell kétszer meggondolnia a gazdasági döntéseit, hiszen ők sem tudhatják biztosan, hogy Kína a következő években is aktív vasérc felvásárlójuk lesz-e.

A kereskedelmi háború hatásai

Az ausztrál központi bank helyzetét tovább nehezíti a kereskedelmi viszály az USA és Kína között. Két legnagyobb partnerének rossz kapcsolata rajta hagyja a nyomát az országon. A jegybanknak folyamatosan követnie kell a kereskedelmi háborúról szóló híreket, hiszen egy bármilyen döntés vagy fejlemény azonnal kihat az AUD-ra. Jó példa erre, hogy az ausztrál deviza gyengülni kezdett február elején arra a hírre, hogy március 1-ig már nem fog tárgyaló asztalhoz ülni az USA és Kína. Bár azóta a tárgyalások mégis elkezdődtek azt látni kell, hogy egy rossz hír is azonnal érezteti a hatását az AUD-on.

A beszélgetés további részben szó volt még az év eleji japán flash crash-ről és a kanadai dollár árfolyamának alakulásáról.

Keresztyén Attilával, az OTP treasury üzletkötőjével Nagy Károly készített interjút. A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: