Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról – nyilatkozta a Trend FM-nek az országos főállatorvos. Bognár Lajos szerint ez azt jelenti, hogy Szerbia eredményesnek ítéli az afrikai sertéspestis járvány ellen megtett magyar állat-egészségügyi intézkedéseket. Szerbia - számos más országhoz hasonlóan - az afrikai sertéspestis tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról. Azt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megállapodás. Ennek értelmében mostantól ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába. Az elmúlt napokban egy hazai vállalkozás már jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány.

A korábbi egyeztetések eredményként Albánia, Grúzia és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg például Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnam csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket.

A járvány magyarországi terjedéséről, a veszélyekről és a megtehető óvintézkedésekről Lakatos László kérdezte dr. Bognár Lajost.


Az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús, és a Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke szerint további áremelkedésre kell számítani az afrikai sertéspestis járvány hatásai miatt - írta a Népszava. A lap szerint egyes piaci szereplők azt sem zárják ki, hogy a sertéshús ára utoléri, esetenként meg is haladhatja a marhahúsét.

A világ sertésállományának 20 százalékát adó Kínában becslések szerint már 100 millió állatot kellett levágni a fertőzések miatt. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, Éder Tamást, Lakatos Lászlót kérdezte.