Ahhoz, hogy a kreatív ipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, világszínvonalú oktatásra van szükség. A MOME új campusa egy valóban XXI. századi, modern, ámde a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem, ami hozzájárul ehhez a célkitűzéshez- ezért is támogatta a kormány Kopek Gábor rektor tervét az épületről.

A MOME új campusa több mint egyetem. Alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítő tett is egyben. A magyar kreatívipar zászlóshajója jött létre, olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt.

Kivitelezőnek a Scheer Sándor vezette Market Zrt.-t választották ki egy nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton. Az építkezés öt éven át tartott, ez idő alatt csaknem 5000 embernek adott munkát.

A campus új és felújított épületeinek területe 25 000 négyzetméter, ezen kívül 15 000 négyzetméternyi új közparkot is magában foglal. A beruházás több fázisban készült el, határidőn és költségkereten belül. Az összköltség bruttó 21,4, nettó 16,8 milliárd forint volt.

Az új campusra nemcsak, mint oktatási központra, egyetemre kell tekinteni, az városépítészeti érték is egyben.„Budapest zöldebb lett – a fejlesztéssel a lélegző zöldfelület gyarapodott”- mondta el az építés irányításáért felelős Fürjes Balázs.

Hallgassák meg beszélgetésünket Fürjes Balázzsal a MOME új campusának létrejöttéről, illetve arról, hogy hogyan is kell ma kinéznie egy XXI. századi követelményeknek megfelelő oktatási központnak. A riporter Szűcs Péter.

A MOME beruházásról videó is készült, amit itt tekinthetnek meg: