Nagy Milán elmondta, hogy már publikálásra került a szeptemberi infláció, ami a piac várakozásainál magasabb lett. A piac 2,2 százalékos inflációt várt ezzel szemben 2,3 százalékra gyorsult a svéd deviza romlása. Bár ez nem nagy eltérés, a szakértő mégis úgy gondolja, hogy jelzés értékű és emiatt a jegybank akár előbb is az irányadó rátához nyúlhat. Eddig arra lehetett számítani, hogy februárban fognak kamatot emelni Svédországban, de egyre több piaci szereplő várja azt, hogy ezt a lépést már decemberben meg fogják tenni. Nagy Milán egyetért abban, hogy a tél eleji emelésre van a legnagyobb esély, mivel a gazdasági növekedés és az infláció is erre ösztönözheti a jegybankárokat.

 

 

Hullámvasúton a korona

Hiába gyorsult fel az infláció a svéd korona árfolyama erősödni tudott az euróval szemben. A szakértő ezt azzal magyarázza, hogy az egyre valószínűbb decemberi emelés hatására a piac el is kezdte árazni a koronát. Szerinte az árfolyam most egy hullámzó pályára áll rá, amire a kormányalakítás alakulása is jelentős hatással lesz. Nagy Milán úgy látja, hogy a következő 1-2 hónap után, ha befejeződik a kormányalakítás, a piac be tudja majd árazni, hogy Svédország milyen gazdaságpolitika mellett kötelezi el magát. Szerinte ezt követően fognak a kamatokhoz nyúlni a jegybanknál és a korona további erősödését hozhatja magával.

Az euró válság alatt az északi devizákat és így a svéd koronát is egy menedék devizaként kezelték a piaci szereplők. Ennek az időszaknak azonban vége és Svédország egy szigorúbb monetáris politikával szállhat harcba az inflációval. Nagy Milán szerint az idei év eddigi része izgalmasan telt azok számára, akik érdekeltek voltak a korona – euró devizapár árfolyam alakulásában. Még április-május magasságában a piac tesztelte a svéd jegybankot, hogy meddig lehet gyengíteni a devizát ahhoz, hogy az infláció ne gyorsuljon fel. Svédország ekkor még úgy kommunikálta a helyzetet, hogy szeretnék elkerülni a kamatemelést ebben az évben. A korona gyengülésével viszont a jegybanknak is változtatnia kellett az álláspontján és az új kommunikációjukkal sikerült visszaterelni az árfolyamot a helyes mederbe.

Svexit

A korona – euró devizapár ingadozását az infláció mellett a belpolitikai események is alakítják. A kormányalakítás mellett erősödnek olyan szélsőséges hangok, amik a kilépést pedzegetik az Európai Unióból. Még annak a lehetősége is felvetődött, hogy népszavazással mérjék fel a svéd polgárok elköteleződését az unió mellett. Nagy Milán elmondta, hogy több közvélemény kutatás is volt Svédországban erről a kérdésről és ezek azt mutatják, hogy az embereknek nem áll szándékában elhagyni az EU-t. Ennek ellenére a kérdés felvetése hatással volt a deviza árfolyamára.

A beszélgetés második részében Nagy Károly műsorvezető Olaszország helyzetéről kérdezi Nagy Milánt, az OTP treasury szenior értékesítőjét. Az interjút itt hallgathatják vissza: