A szakértő a keresleti oldalt emelte ki, mint a kőolajár mozgásra ható legfontosabb tényezőt. Eddig ez a szegmens nem volt túlzottan meghatározó, de az elmúlt két hónapban a piac komolyan elkezdett aggódni amiatt, hogy jön a recesszió és ez negatívan hat az olaj iránti keresletre. A Nemzetközi Energiaügynökség folyamatosan vágja a keresletbővülésről szóló becsléseit. Jelenleg 1,2 millió hordó per napnál tartanak, de könnyen elképzelhető, hogy az év végéig ez bőven egymillió alá fog menni.

Annak ellenére, hogy egyre alacsonyabb kitermelési kvótákban állapodnak meg a résztvevők, azt láthatjuk, hogy a globális kitermelés nő. Jó példa erre Oroszország, aki bár még a vállalásain belül van, de a kitermelése mégiscsak pluszban van és nem mínuszban. A szakértő szerint ez csak egy átmeneti hatás volt. Az elmúlt hónapokban volt egy kis probléma abból, hogy Oroszország szennyezet kőolajat exportált és az emiatt kieső termelést pótolta most be a Nagy Medve.

Meg kell nézni a teljes képet. Az egyértelműen látszik, hogy nem annyira rossz, mint azt elsőre gondolnánk. A kínálati oldal visszafogott, az OPEC is úgy döntött, hogy további 9 hónapra visszafogja a termelését és a júniusi adatok szerint az amerikai palaolaj termelőknél is csökkent a kitermelés. Ennek ellenére várakozásokat tekintve van egy bizonytalanság, különösen a keresleti oldallal kapcsolatban. Ez okozza azt, hogy jelenleg nagyon változékony a kőolaj ára. Pletser Tamás szerint egyetlen lehetőség van, ami felfelé hajthatja a piacot, mégpedig az, hogy egy geopolitikai feszültség kirobban, különös tekintettel az Arab-öbölre. Jelentősebb lefelé mozgást pedig az hozhat, hogyha a keresleti oldal erősen meggyengül. Utóbbi eset akkor következhet be, ha az USA-Kína kereskedelmi háború ismét élesedik.

Gázpiac

Nem rég meglehetősen komoly zuhanás volt a gáz árakban és talán azt is mondhatjuk, hogy most érte el a piac a mélypontját. Bár azt nehéz megállapítani, hogy hol lesz ennek a zuhanásnak a vége. Jelenleg ott tartunk, hogy az európai gázárak 10 euró per megawatt óra alá estek. Ez 10 éves mélypont. Meg kell említeni, hogy hasonló a helyzet az USA-ban és a Távol-Keleten is. Hozzá kell tenni, hogy van egy halvány reménysugár a gázáremelkedésre, mivel az ázsiai kereslet megélénkülni látszik. Ennek ellenére egy masszív lefelé mozgásról beszélhetünk a világ gázpiacain. A szakértők meglepődve állnak a helyzet előtt, hiszen sokan már a 14-15 eurós árakat is az alsó küszöbnek gondolták, amikor huzamosabb időre beállt ott a gáz. Ennek az értetlenkedésnek az is alapot ad, hogy a földgáz kereslete nő a leggyorsabban az energiahordozók körében. Ami igazából a drágulás ellen dolgozott az az, hogy a kínálat gyorsabban nőtt, mint a kereslet és emiatt vannak csökkenő árak a növekvő kereslet mellett.

A legfontosabb gáztermelők

A földgázpiac teljesen más, mint a kőolaj piaca. A gáz esetében sokkal egyenletesebb az elosztás, hiszen a kőolaj kitermelés több mint felét az arab országok adják. Földgáz sokkal elszórtabban, több helyen van a világon. Emellett sok új szereplő is van a gázpiacon, mint például Ausztrália, ahol az elmúlt 10 évben olyan szintű cseppfolyós földgázkitermelést építettek ki, ami Katarral hozta őket egy szintre. Beszélhetünk még az USA-ról is, aki lassan cseppfolyós földgáz nagyhatalommá válik. Az Egyesült Államok néhány évvel ezelőtt még földgáz importra szorultak, most viszont már a fél világot ellátják ezzel az energiahordozóval.

Miért az olaj dominál?

Érdekes kérdés, hogy a gázolaj miért nem tudja átvenni a vezető energiahordozó szerepet a kőolajtól. Sokkal több van az előbbi energiahordozóból, jóval hosszabb ideig használhatjuk, mint a fekete aranyat, ráadásul kevésbé környezetszennyező is lenne. Azt elmondhatjuk, hogy a piac kezd a földgáz irányába elmozdulni, viszont azt látni kell, hogy ez az átállás rendkívül lassú. Ezt részben azzal lehet magyarázni, hogy sok kőszén, kőolaj kitermelő üzemet például Kínában az elmúlt 5-10 évben építették ki. Azt be kell látnunk, hogyha egy ország egy ekkora beruházást eszközöl, akkor az adott gyárat legalább 30-40 évig használni is szeretnék. Hiába egyre fontosabb a földgáz szerepe, a már kőolajra épült rendszereket csak hosszú évek munkájával lehet lecserélni. Hosszútávon azonban a földgáz lesz a nyertes.

Türelemjáték

A földgáz oldalára billenti a mérleget, hogy környezetkímélőbb és a belőle előállított energia sokkal rugalmasabb. Ennek köszönhetően a földgáz kiváló kiegészítő lehet a megújuló energia mellé. Az átállás sokáig fog tartani, de azt kijelenthetjük, hogy a jövőben a megújuló plusz földgáz kombináció jelenti majd a világ energia ellátását.

Magyarország szerepe

Magyarország nagyjából 8 milliárd köbméter gáz fogyaszt évente. Ebből a hazai termelés 1,3 milliárd köbméter körül van. Vagyis importra szorulunk fölgázból. Az igaz, hogy a Tiszántúlon az utóbbi időszakban 3 földgázlelőhelyet is találtak és az is biztos, hogy ezek az új források javítani fognak az összképen, de az alapvető felállást nem fogják megváltoztatni. Becslések szerint ez a három említett gázkút évente nagyjából 180-200 millió köbméter gáz termelését biztosítja majd. Ennek a fényében elmondhatjuk, hogy Magyarországnak bár kevésbé lesz rászorulva a külföldi gázra, az importigénye még mindig nagy lesz.