Az elmúlt 168 óra hírei

 • Okostermet adtak át Debrecenben

  A 6,5 millió forint értékű fejlesztés a diákok oktatása mellett a pedagógusok számára is lehetőséget teremt a digitális kompetenciafejlesztésre.
 • Tovább drágulhat a budapesti taxizás

  Tovább emelnék a tarifát a taxisok, mostantól 700 forinttól indulna az óra.
 • Felkészültél? Hamarosan elindul az albérletkereső rally

  Továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni.
 • Tarolt a Fundamenta

  Ismét piacvezető lett a magyar lakás-takarékpénztári piac egyik fő szereplője.
 • Elszállt az államháztartási hiány, de nem kell aggódni

  Továbbra is az uniós források megelőlegezése miatt jelentős az államháztartási hiány.
 • Egyre nagyobb a kereslet a betanított munkások iránt

  A Profession.hu idei első negyedéves adatai alapján 17 százalékkal nőtt a hirdető cégek és a feladott hirdetések száma is, az általános szakemberhiány miatt pedig a cégek a kevésbé képzett munkaerőt is könnyebben veszik fel.
 • Nem tudják letiltani az üzenetküldőt - tehetetlen a hatóság?

  Sikertelenül próbálta betiltani az orosz médiahatóság az egyik titkosított üzenetküldő-szolgáltatást.
 • Megnőtt az igény Magyarországon a megújuló energiaforrások telepítésére

  Az MKB Bank így napkollektorok telepítéséhez, megújuló energiaforrások használatához is nyújt hitelt.
 • Februárban is tíz százalék fölött emelkedtek a bérek

  Magyarországon a bruttó átlagkereset meghaladta a 306 ezer forintot, ami tizenkét százalékos növekedést jelent éves szinten.
 • Innomax: rendhagyóan sok nyertest hirdettek

  Rendhagyó módon idén hat alapítványt is díjazott az Invitech Solutions az InnoMax-pályázaton.
 • Messze még a szíriai béke

  Már több, mint 7 éve folyik véres polgárháború Szíriában. Időnként úgy tűnik, hogy a háború a végéhez közeledik, és a felek tárgyalóasztalhoz ülnek, azonban a nyugodtabb szakaszokat újabb eszkaláció követi. Az április második hetében kibontakozó konfliktusban kemény kijelentések hangoztak el Donald Trumptól és Vlagyimir Putyintól is, ám végül komolyabb összeütközés nem volt a két nagyhatalom között. Bendarzsevszkij Antonnal, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány igazgatójával és Németh Bencével, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjével Lakatos László beszélgetett a Trend FM, A Nap Vendége műsorában.
 • Biztos költségvetési pálya, 4 százalék körüli növekedés

  A Költségvetési Tanács elnöke szerint jelentős hátszelet kap a magyar gazdaság az uniós pénzek beáramlása miatt, de ezek nélkül is képes a magyar gazdaság egy megközelítőleg, 3 százalékos növekedésre. Kovács Árpád azon a véleményen volt, hogy már most is van egy részleges együttműködés az eurózóna és a magyar pénzügyi rendszer között, de ha az összes környékbeli ország bevezeti az eurót, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy ezt Magyarország is megtegye. Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével Szajlai Csaba beszélgetett a Trend FM, A Nap Vendége műsorában.
 • Akár 100 tőzsde érett cég is lehet a magyar piacon

  A hazai kis- és középvállalkozói szektorban körülbelül 400 olyan vállalkozás van, amely alkalmas lenne a Budapesti Értéktőzsdén való megjelenésre. Ezeknek a cégeknek a negyede, akár már a következő években megjelenhet a parketten, ehhez azonban a hazai megtakarítóknak is jobban a részvények felé kellene fordulnia, illetve a cégekben zajló generációváltás felgyorsulására is szükség lenne. A Budapesti Értéktőzsde vezetése az Xtend platform erősítésével bátorítaná a cégeket a tőzsdei szereplésre. Máté-Tóth Istvánnal, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettesével Szajlai Csaba beszélgetett a Trend FM, A Nap Vendége című műsorában.
 • Már a lakáskiadás sem olyan jövedelmező

  Egyre nehezebb dolguk van az egyéni lakáskiadóknak a fellendülőben lévő ingatlanpiacon.
 • Gond van a tűzifa osztással - pont a legszegényebbek nem kapnak

  Nem működik hatékonyan a 2011-ben létrehozott szociális tüzelőanyag-támogatási program.
 • Mi történt? Egekbe szöktek a biztosítási díjak

  Állami beavatkozást kérnek a magas biztosítási díj miatt a buszos cégek.
 • Befékeztek az autógyártók - kivéve nálunk

  Négy év után először csökkent az újautó értékesítés az Európai Unióban, ugyanakkor Magyarországon csaknem harmadával több autót adtak el márciusban, mint egy évvel korábban.
 • Most kiderül, mennyire fejlett a vállalkozásod

  A Vodafone Magyarország április elején indította el legújabb szolgáltatását, a Ready Business Indexet, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti saját digitális fejlettségük meghatározásában.
 • 24 órás gyártást vezetnek be a Teslánál

  Elon Musk elrendelte a fremonti és a nevadai gyárak kapacitásnövelését, mert változatlanul a vártnál kevesebb készül a Modell 3-ból.
 • Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál

  Pingvinszakértők szerint a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése okozta az állatok halálát.
 • ING: 4 százalék körüli GDP-növekedés és erősödő forint jöhet

  Az ING szerint érzékelhető az első két hónap adatai alapján némi megtorpanás a német, így a magyar gazdaságban is. Ezzel együtt a kilátások továbbra is jók, és 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak. A bank szerint a vállalati hitelezés erőteljes bővülése várható a következő években, mert a cégek a munkaerőhiány miatt rákényszerülnek majd a technológiai fejlesztésre. Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével Szajlai Csaba beszélgetett a Trend FM, A Nap Vendége műsorában.
 • Javaslatot tesznek a kormánynak: ez kellene a versenyképességhez?

  További adócsökkentést javasol majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az újonnan megalakuló kormánynak májusban.
 • Átfogó reformokat sürgetnek az építőipari cégek

  75 pontos átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az építőipart feszítő problémák megoldására. A javaslatok nagy része a piaci szereplőknek, vállalkozásoknak szól, de szabályozói oldalról a kormányzati szerveknek is lenne tennivalójuk.
 • Állami beavatkozást kérnek a magas biztosítási díj miatt a buszos cégek

  A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete közölte, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat három-négyszeresére emelték a biztosítók, a balesetek megsokasodására hivatkozva. Dittel Gábor ügyvezető főtitkár szerint ezeknek a cégeknek a jelentős része alacsony tőkeerejű, az emelést pedig csak úgy tudnák finanszírozni, ha azt a fogyasztókra hárítanák
 • MKB: 20,7 milliárd forintos nyereség - egyre közelebb a tőzsdei bevezetés

  Kiemelkedő, 20,7 milliárd forintos adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet az MKB Csoport. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában közölte, egyre közelebb a bank részvényeinek tőzsdei bevezetése.
 • 10 évnyi hitelboom jöhet Magyarországon?

  A Magyar Nemzeti Bank szerint a következő 10 évre jelentős hitelezési bővülés várható. Kétszámjegyű hitelbővülés, duplázódó hitelállomány várható a jegybank szerint 2030-ig. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azt mondta a Reggeli Monitorban, hogy a munkaerőhiány miatt automatizációra vannak kényszerítve a cégek a munkaerőhiány miatt. Ez ösztönzi őket a fejlesztésre, akárcsak az Egyesült Államokban. Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével Szűcs Péter beszélgetett a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában a lehetséges FED kamatemelésről és a túlhitelezés veszélyeiről.
 • Hihetetlen méreteket ölt az óceáni szemétsziget

  40 és 60 Magyarországnyi méretű lehet, csak a Csendes-óceánban úszó szemétsziget.
 • Visszatért a világhírű festőművész

  A nagy sikerű külföldi megjelenései után, ismét Budapesten tart kiállítás Albert László festőművész.
 • Kiterjesztett valóság a környezetvédelmi oktatásban

  Az idei InnoMax-díjas pályázatok között a környezetünket élhetőbbé tevő fejlesztések mellett az oktatás is nagy hangsúlyt kapott.
 • IT-biztonság: miért fontos a logmenedzsment?

  Biztonsági szempontból alapvető követelmény, hogy az informatikai védelem többrétegű legyen.
 • Romlottak a kilátások Németországban

  Alulmúlta az elemzői várakozásokat a német ZEW gazdasági hangulatindexe.
 • Felpörgött a turizmus - mindenki nyaralni ment a hosszú hétvégén?

  Jelentősen húzott a márciusi hosszú hétvége a hazai turizmusban.
 • Szakértők: meddig mehet el a szíriai konfliktus?

  Milyen következménye lehet a szombat hajnalban három szíriai célpontra mért amerikai légicsapásoknak?
 • Miért késnek állandóan a vonatok?

  Nem csak a vonatok állapota miatt sok a csúszás a MÁV vonalain.
 • Erős gazdasági növekedés - balehúzott Kína az év elején

  A vártnál gyorsabban nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben.
 • A Nomád segítheti az Elite programban résztvevőket a tőzsdére

  A Budapesti Értéktőzsde célja, hogy egy egészséges tőkepiacot létrehozva hozzájáruljon egy ellenállóbb gazdaság kialakulásához. Ebben segíthet a kis- és középvállalkozói szektornak, azon belül is célzottan a középvállalatoknak létrehozott tőzsdére lépési platform, az XTend. Az XTend nem egy szabályozott piac, de ugyanazok a befektetők érhetik el, mint a BÉT-et. A rendszer tavaly év végén teljesen felállt, egyelőre még egy vállalat sem lépett be, de nem titkolt cél, hogy 2018-ban már élesben működjön.
 • Folytatódhat az orosz rubel gyengélkedése

  Újabb amerikai szankciókat hoztak Oroszország ellen, és a Szíria elleni nyugati katonai beavatkozás sem tett jót az orosz fizetőeszköznek. Közben az Egyesült Államok újabb szankciókat hozott Oroszországgal szemben, ami az alumínium árát emelte jelentősen. 35-ről jött fel 65-re az orosz rubel-amerikai dollár árfolyam az elmúlt 4 évben. Gazdasági értelemben utoljára 4 évvel ezelőtt volt ilyen nehéz helyzetben Oroszország.
 • A hosszú hétvégék repítik a hazai turizmust

  Jelentősen húzott a márciusi hosszú hétvége a hazai turizmusban - mondta el a Szallas.hu marketing menedzsere rádiónknak. A portál adatai szerint az év első három hónapjában több mint 12 százalékkal bővült a belföldi turizmus éves alapon, miközben új bevételi rekordot könyveltek el a szállodák. A három legnépszerűbb úti cél Budapest, Eger és Hajdúszoboszló voltak, ugyanakkor olyan városok is befértek a legkeresettebb desztinációk közé, amik eddig inkább tavasszal voltak keresett célpontok.
 • Jövőkép, küldetés, érték - a GR2 feladatmegoldásai

  Az első adásban a cégvezetők a vállalkozásuk jövőképét, küldetését és értékeit kellett, hogy meghatározzák. A stratégiaalkotás első kreatív szakaszát várták a cégektől. Ez az a fejezet, amelyikhez még a csapatok többször vissza fognak térni, és sokat finomítják a végleges megoldást még a következő hetekben. Ezeken az alapokon áll vagy bukik a későbbi céges kultúra is, a GR2 szakértői szerint ez az, amit más nem tud megcsinálni, csak a cégek alapító-tulajdonosai.
 • Égető szakemberhiány és utánpótlás-nevelés az építőiparban

  Egyre magasabb az építőipari szakemberek társadalmi elismertsége, ugyanakkor még mindig sok teendő van ezen a téren – fejtette ki a Trend FM Monitor Délután című magazinjában Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
 • Üzleti és közösségi célokat ötvöz az InnoMax Díj

  A pályázatoknál fontos szempont volt a technológiai aspektus mellett az is, hogy a közcélt, közjót szolgálják.
 • Cégbővítés biztonságban – Ezekre is érdemes figyelni

  Százezresre tehető azoknak a száma, akik hosszabb-rövidebb idő után visszakerültek, vagy újonnan érkezőként megjelentek a munkaerőpiacon.
 • Megtorpant Kína kereskedelme

  Több mint egy év után hiánnyal zárt a kínai kereskedelem márciusban.
 • A Miskolci egyetem megalapította Kelet-Magyarország első elektronikai és informatikai kutatóintézetét

  A 8 fős főállású kutatói csapat jelentős hozzáadott értéket képes előállítani a smart és IOT technológiák, érzékelő- és mérőrendszerek, szabályzó elektronikák, vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció fejlesztése tekintetében.
 • Sosem látott ütemre kapcsol a IT szektor

  Csaknem négyezer milliárd amerikai dollárt költhetnek el idén globálisan az informatikai szektorban.
 • Digitális építőipar - így spórolhatnak a vállalkozások

  A digitalizáció segítségével jelentősen nőhet az építőipar hatékonysága.
 • Februárban is tovább pörgött az építőipar

  A Központi Statisztikai Hivatal szerint a termelés volumene negyedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a kiigazított adatok alapján viszont januárhoz képest öt százalékkal csökkent a kibocsátás.
 • Közép-Európa legjobbjai közé választották a Magyar Telekom fenntarthatósági jelentését

  Varsóban különdíjat kapott a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentése a Deloitte Zöld Béka Díj közép-európai döntőjében. A régió öt országából összesen 69 fenntarthatósági jelentést jelöltek az elismerésre. Közülük 12 jutott tovább a régiós szintű megmérettetésre, ahol az öt döntős jelentés között a Magyar Telekom fenntarthatósági jelentését különdíjjal jutalmazták.
 • Hatalmas bérkülönbségek: mikor zárkózik fel Magyarország?

  Az Európai Uniós és a hazai átlagos bruttó bérek közötti különbség jól tükrözi a magyar vállalkozások termelékenységi és hatékonysági hátrányát társaikkal szemben.
 • Nagy az érdeklődés - startol a Tópark projekt

  Az ingatlanok csaknem fele elkelt, és hamarosan átadják az első lakásokat a Tópark projektben.