Ha ez nem sikerül, erőteljes központi beavatkozás várható a piacon – jelentette ki szerdán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón megismételte: arra szólítják fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy a benzin és a gázolaj árát vigyék le a környező országok átlagárára. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a háborús árak akkor fognak jelentősen csökkenni, ha béke lesz. Ezért a reális célkitűzés és a kormány célja is az, hogy a háborús árakon már ne lehessen nyerészkedni.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet korábban azért egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, hogy ne legyen ilyen helyzet. A szövetség is elismerte ennek az igénynek a jogosságát. A tárcavezető szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai az ellenőrzést lehetővé teszik; de ha a kereskedők nem tartják be önkéntesen a megállapodásokat, a kormány lesz kénytelen érvényt szerezni azoknak.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Reggeli Monitorban elmondta: a független kiskutak és a családi kutak mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy versenyképes árakon szolgálják ki a vevőket, ahogy eddig is.

Egri Gábor szerint a következő két hét arra lehet elegendő, hogy pontosítani tudják a KSH-nál a statisztikai alapadatokat, a számítás és az adathalmaz összetételét. Így például mit tekintenek régiónak, milyen árak legyenek ebben a statisztikában, és az „almát almával” hasonlítsák össze. Úgy véli, a magyar nettósított – adótartalom nélküli – üzemanyagárak rendkívül versenyképesek európai összehasonlításban is. Imre Lőrinc interjúja.