Ez volt az első alkalom, hogy az egyes választókerületek eredményeiről tudósító híreket egy számítógépes program írta – közölte az NTB. A robot abban segített, hogy a minőségi újságíráshoz munkaerőt szabadított fel. A „választási robotok" írta híreket nem közvetlenül az ügyfelek kapták meg, hanem először rutinos újságírók olvasták el.

Természetesen túlzás valós robotokról beszélni, hiszen a cikkeket író megoldás nem létezik fizikai valójában. Gyakorlatilag egy számítógépben élő algoritmusról van szó, amely a megfelelő adatok betáplálása után előre meghatározott paraméterek alapján olvasmányosnak ható összefoglalókat képes írni.

Az NTB fejlesztését korábban focimeccsek összefoglalóinak megírásával bízták meg: ebben az esetben rendelkezésére állt a végső eredmény, a gólokra vonatkozó paraméterek, a csapatok és a játékosok korábbi története. Ezek alapján a kérdéses információkat előre meghatározott mondatszerkezetekbe helyezte, melyeket megfelelő sorrendben cikké rendezett.

„Így az újságíróknak több idejük marad, hogy mélyreható kutatásokat végezzenek, amire robot nem lenne képes. A közeljövőben az sem elképzelhető, hogy egy program interjúkat tudna készíteni" – emelte ki Mads Yngve Storvik főszerkesztő.