A Közel-Kelet első robotrendőre kerekeken közlekedik és kamerákkal, valamint arcfelismerő szoftverrel van felszerelve. A hatóságok szerint amennyiben a fegyvertelen szerkezet – amely képes kezet rázni és tisztelegni is – hatékonynak bizonyul, akkor 2030-ra a járőröző rendőrök 25 százalékát ezek a gépek fogják kitenni.

A helyi rendőrök egyenruhájának színeit viselő, életnagyságú, humanoid robot bevezetése a kormány azon törekvései közé tartozik, amelyek célja, hogy a technológiai lehetőségeket felhasználva fejlessze a közel-keleti város szolgáltatásait és közbiztonságát a 2020-as világkiállításra.

„A gépek heti hét napon át, napi 24 órában képesek dolgozni. Nem fognak beteg- vagy szülési szabadságra menni. Állandóan használhatók" – mondta a rendőrség illetékese, amikor a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa lábánál bemutatta a fejlesztést.

A város forgalmas részein szolgálatot teljesítő robot képes végigfuttatni arcokat a rendőrségi adatbázisban és jelezni a főhadiszállás felé, ha azonosított valakit. Le tudja olvasni a rendszámtáblákat és a hús-vér kollégáinak élő videoközvetítést biztosítva tudja ellenőrizni az őrizetlenül hagyott, gyanús csomagokat.

A járókelők jelenthetik neki, ha bűntény szemtanúi voltak, valamint kommunikálhatnak is vele a mellkasán lévő érintőképernyős számítógép révén. A barcelonai székhelyű PAL Robotics által épített és a dubaji rendőrség által programozott robot árát nem hozták nyilvánosságra.