▪  A Svájci Nemzeti Bank az infláció elleni sikeres küzdelem eredményeként, 25 bázisponttal 1,50%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot és a látra szóló betétek kamatát is, ezzel meglepetést okozva a piacoknak és lendületet adva a zürichi tőzsdei részvényeknek.

▪ A német feldolgozóipari BMI 41,6 pontra süllyedt, ami kellemetlen meglepetést jelent, az előző hónapokban ugyanis már javuló tendencia látszott a szektorban. Az előző hónapban 42,5 ponton állt az index, az elemzők azt várták, hogy márciusban 43 pont fölé emelkedhet az ipari BMI.

▪ A Federal Reserve magyar idő szerint szerda este 7-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét és a makrogazdasági előrejelzéseket. A jegybank nem módosított az irányadó kamaton, az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott – utóbbinak nem sok híja volt.

Péntekre lejtőre került a magyar deviza

Hétfőn 392 környékén indította a hetet a forint. A hét közepén gyengülni kezdett egészen 395-ig. Ezt a szintet egészen péntekig tartani tudta, azonban péntek délelőtt újra lejtőre került az árfolyam, jelenleg 397 környékén mozog. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét produkált a forint a héten. Jelenleg 368 környékén mozognak a jegyzések. Kezdeti visszaesés után, sikerült erősödnie az USDnek az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,081 környékén mozog az EUR/USD árfolyam.

Romlott az ország versenyképessége

Relatív versenyképességi pozíciónk enyhén a visegrádi országok átlaga alá romlott. Versenyképességi helyzetünk továbbra is gyengébb az EU átlagánál, és jelentősen elmarad a leginkább fenntartható növekedési pályával rendelkező öt északi tagállam átlagától. Az ismertebb versenyképességi rangsorok többsége is visszaigazolja a fenti képet. A legátfogóbb versenyképességi összehasonlításban, az IMD globális rangsorában Magyarország 7 helyet veszített 2023-ban. Közben régiónkból a lengyelek ugyanennyit léptek előre, amivel visszaelőzték hazánkat. Az MNB 2023-as Versenyképességi Indexének eredményei alapján a 14 vizsgált versenyképességi területből 9 esetében romlott hazánk teljesítménye.