Az Invitech Solutions idén nyolcadik alkalommal osztotta ki az InnoMax-díjakat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Business és Nonprofit kategóriában keresték a legjobb hazai fejlesztéseket. Az InnoMax Business kategória győztese az Energrade Kft. lett az energiahatékonyabb működést segítő, IoT (Dolgok Internete) technológiát alkalmazó platformjával.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország egyik meghatározó vállalatától, az Invitech Solutions-től nyertünk egy olyan díjat, amely az innováció és a piacképesség találkozását, a fejlesztések versenyképességét vizsgálta" – emelte ki Kocsis Frigyes, az Energrade ügyvezetője.

Innovációjuk a vállalkozások működését a felhasznált energiamennyiség szempontjából monitorozza, elemzi, és automatikusan felhívja a figyelmet a megtakarítási lehetőségekre. „A platform segítségével akár 40 százalékos megtakarítás is elérhető az energiaköltségek területén. Ha pedig összehasonlítjuk egy épület kiértékelésénél a szoftver nélküli és a szoftverrel történő állapotfelmérést, akkor az időmegtakarítás akár 80 százalék is lehet, ami további általános költségmegtakarítást jelenthet" – összegezte az ügyvezető.

Az energetika megkerülhetetlen

„Nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden egyes termék és szolgáltatás árába beépül az energia. Vannak olyan vállalkozások, amelyek figyelnek erre, és van, ahol még mindig hiányzik ez a szemlélet. Ugyanakkor egyre több cégnél látható, hogy fontosabb szerepet kap az energiahatékonyság, amit az európai uniós jogszabályváltozások is egyre inkább megkövetelnek. A kis- és középvállalkozásoknál az energetikában jellemzően három fő probléma jelentkezik. Egyrészt nincs saját energetikusuk, mert nem szeretnének ilyen kompetenciát megvásárolni, hiszen egyre nehezebb és egyre költségesebb megfelelő szakembert találni a piacon. Másrészt az is gondot okoz a kkv-knak, hogy nincs idejük az energetikával foglalkozni, vagy a felmerülő problémákra nincsenek házon belül megoldásaik" – fejtette ki Kocsis Frigyes.

A szakember hozzátette: „fejlesztőcégként nagyon sok iparágban megfordultunk már – a mezőgazdaságtól kezdve az ingatlanüzemeltetésen keresztül a közlekedésen át egészen az erőművi szektorig. Akár egy pékségről, akár egy fröccsöntő üzemről vagy akár egy autóipari beszállítóról beszélünk, az energetika megkerülhetetlen. A platformunk abban segíthet, hogy egy automatizált monitorozási folyamat tud beépülni a kkv-k üzleti folyamatába, és mindezt beruházás nélkül, szolgáltatásalapon vehetik igénybe a cégek".

Energetikai riport gombnyomásra

Az IoT-alapú megoldás egyik előnye, hogy a döntés-előkészítéshez bármikor „gombnyomásra" lehívható egy gyorsan átlátható, úgymond „előre emésztett" riport. A visszajelzések alapján gyakran előfordul, hogy az Energrade rendszere olyan hiányosságokat, problémákat jelez, amire nem is gondolt az adott cég. A szoftver ugyanis sok olyan adatösszefüggést is feltár, ami a különböző rendszerek integrálatlanságából adódik.

A platform képes a mérések, kiértékelések alapján megmutatni, hogy hol vannak olyan hatékonysági pontok a rendszerben, amelyek fejlesztendőek, ezáltal pedig jelentős költségmegtakarítást, hatékonyságnövelést érthetnek el a vállalkozások.