A tengeri hajó utak egy 15-16 emeletes óceánjáró fedélzetén több előnyt és még több újdonságot, valamint élménydömpinget tartogatnak az utazó számára, mint azt elsőre gondolnánk. Aki egyszer megízleli ezt a több szempontból is előnyös nyaralási formát, az újra és újra visszatér, míg aki még nem ismeri, először idegenkedik tőle – mondja Tárnok Réka, sorolva azokat a tévhiteket, amelyek visszatartó erőt jelentenek az első hajós út előtt. Az egyik ilyen, hogy félnek attól, hogyan érik el a kikötőt, ahonnan a sokemeletes hajó elindul. Tartanak az esetleges tengeri betegségtől vagy akár attól is, hogy nincs elég idő felfedezni egy várost a kikötési idő alatt (ami reggel 8 órától délután 5-ig tart). Sokan pedig úgy vélik, hogy ez egy megfizethetetlen üdülési forma, pedig valójában ár-érték arányban a legjobb – érvel a szakember.

Az utazók egy 7, 11 vagy 13 éjszakás út során több desztinációt is felfedezhetünk anélkül, hogy ki- és újra becsekkolni kellene több szálláshelyre, hiszen itt csak egyszer kell elfoglalni szobánkat, ami az út során végig kényelmes és komfortos szállásként szolgál. Ráadásul az út ára all inclusive ellátást foglal magában, nincs az az utas, aki végig tudná enni mindazt a hatalmas kínálatot, ami a nap 24 órájában elérhető számára. A teljes ellátáson felül külön fizetni csak azokért a szintén elérhető különlegességekért kell, amit jócskán kínál egy ilyen luxushajó, pl. a tematikus a' la carte éttermek vagy a különféle wellness-szolgáltatások értendők ide.

De hogy mi is az igazi élmény egy ilyen út során? Először is maga az utazás (akár a Földközi-tengeren, akár a norvég fjordok között, akár a Karib-térségben), ráadásul luxuskörülmények között, hiszen a hajó számos – és sok esetben egyedi attrakcióját – mind élvezhetjük az út során. Az MSC-hajóknál ilyen kuriózum például a világhírű Cirque du Soleil társulat előadása. Tárnok Réka a Trend FM műsorában arra is felhívta a leendő tengerjárók figyelmét, hogy érdemes már az első nap feltérképezni az óriáshajót, hiszen a szabadidős tevékenységek tárházát kínálja (pl. drótkötélpályák, szörfszimulátor stb.).

Az utazás különlegessége az is – tér ki rá a szakember –, hogy kikötéskor akár egyénileg, akár különböző fakultatív kirándulások révén felfedezhessük a terepet egynapos kirándulás keretében, így két hét alatt akár egy tucat úti célt is bejárhatunk.

A hajós utakkal kapcsolatos további érdekességekről Tárnok Rékát Buza Sándor kérdezte.