A nyáron elkönyvelt árfolyamnyereség harmadát veszítette el az arany az őszi hónapokra, és egészen a FED döntéséig az 1460 dolláros szint közelében mozgott az árfolyam. Jerome Powell és a monetáris tanács kamatdöntése viszont felfelé lökte az unciánkénti árat. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézet a várakozásoknak megfelelően az eddigi 1,5-1,75 százalék közötti sávban hagyta az irányadó rátát, miután idén már háromszor is kamatot csökkentett.

Néhány fontosabb megállapítás a FED kommentárjából:

- A GDP az idei 2,2 százalék után jövőre 2 százalékkal nőhet, azt követően 1,9, majd 1,8 százalékkal bővülhet a gazdaság.

- A maginflációs becslést 1,8 százalékról 1,6 százalékra mérsékelték, ezért továbbra is szükség van a laza monetáris kondíciók fenntartására.

- Csökkent annak a valószínűsége, hogy jövőre legalább egyszer kamatot fog csökkenteni a FED. Ennek esélyét az esetlegesen romló gazdasági adatok növelhetik.

A FED döntésével azonban még nem értek véget az izgalmas pillanatok az arany számára, hiszen holnap előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában, a hétvégén pedig újabb vámemelésekről dönthetnek az Egyesült Államok és Kína viszonylatában.

A teljes beszélgetést az aranypiac kilátásairól itt hallgathatják meg. Schmidt Kálmánnal, az Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatójával Nagy Károly beszélgetett.