Az ING munkatársa szerint leginkább az olajár emelkedése miatt ugrott 2 százalékra az euróövezeti infláció, de ez egyelőre nem tűnik hosszabb távon fenntarthatónak. Az áremelkedés ugyanakkor kézzelfogható, és deflációs veszély abszolút nincs. Szabó Zoltán azt mondta, hogy év végén valószínűleg kivezeti eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank. A szakértő úgy látja, hogy a FED szigorítása sem kényszeríti arra az európai döntéshozókat, hogy idő előtt emeljenek kamatot. Az európai állampapírokra egyelőre kielégítő a kereslet. A befektetők annak ellenére veszik a papírokat, hogy nominálisan buknak rajta. „A negatív kamat féle „pénzügyi aberráció” folytatódik a piacon” – hangsúlyozta az ING szenior treasury üzletkötője.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy bár egyelőre mérséklődött a brit infláció, de a Bank of England viszont kamatemelési kényszerben van. Minimum egy 25 bázispontos szigorítást vár a piac, legkorábban az augusztusi kamatdöntő ülésen. (Jelenleg 0,5 százalék a brit alapkamat). Egyelőre úgy tűnik, hogy a BREXIT ellenére London marad majd Európa pénzügyi központja. Főleg a devizapiaci kereskedésben megkérdőjelezhetetlen a vezető szerepe. Itt található ugyanis megfelelő számban képzett munkaerő, amelyet a pénzügyi szektor is használni tud.

A FED már nemcsak kamatot emel, hanem közben építi le mérleg-főösszegét. Jövőre már 600 milliárd dollárral kevesebb lejáró állampapírt újít meg. Ez előbb-utóbb érzékeltetni fogja a hatását, nemcsak a dollár árfolyamában, hanem a tőzsdei árakban is.

A török líra erősödését nem hozza magával automatikusan az, hogy Törökországban megszüntették a rendkívüli állapotot. További jelentős gyengülés sem várható, mert 20-30 százalékkal erodálódott  idén az árfolyama. Továbbra is Rcep Tayyip erdogan elnök jelenti a török fizetőeszközre a legnagyobb kockázatot. A Magyar Nemzeti Bank ultralaza kamatpolitikája Szabó Zoltán szerint folytatódhat, és idén biztosan nem várható kamatemelés. Szabó Zoltánnal, az ING szenior treasury üzletkötőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban. Itt hallgatható meg a teljes interjú.