A BÉT 50 konferenciát a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. Végh Richárd szerint egyre több kihívás nehezíti a hazai kis-és középvállalkozások dolgát. A hazai kkv-k jelentős része ugyanis tőkehiánnyal küzd, ennek orvoslására a tőzsdei bevezetés lehet az utolsó fázis.

Azon vállalkozások számára, amelyek még nem teljesen IPO-érettek, de megvan bennük az üzleti potenciál, a BÉT 2017-ben hozta létre Xtend nevű platformját. A lehetőség mentoring programmal is párosul, amivel a legígéretesebb hazai kkv-k tőzsdére lépését segítenék elő. Végh Richárddal Imre Lőrinc készített interjút.

A BÉT elnök-vezérigazgatója után az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor vette át a szót. Csányi szerint a bankok is arra várnak, hogy minél több kkv legyen finanszírozható, a szektor hitelállomány növekedését éves szinten 10-12 százalék közé teszi. A bankvezér arról is beszélt, hogy akár az 1 milliárd eurót is elérheti az OTP eredménye az idei évben. Persze sok múlik azon, hogyan alakul majd az euró árfolyama.

Csányi elmondta, hogy a csoport profitjához a külföldi leányvállalatok már 40 százalékot tesznek hozzá, azonban a jövőben ez az arány még magasabb lehet. Az OTP ugyanis folytatva az elmúlt évek stratégiáját, nem hagy fel a felvásárlásokkal, jelenleg is ígéretesnek tűnő bankok átvilágítását végzik a régióban. Csányi Sándort hallják.

A konferencián többször is szóba került a magyar kis-és középvállalkozások tőkehiányos helyzete. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint ez a hazai kkv-k túlnyomó többségére elmondható. Krisán László úgy véli, hogy a tőzsdére lépés előtt hatékonyan meg kell támogatni a szektor szereplőit különböző tőkeprogramokkal, hogy egyáltalán reális lehessen a tőzsdei bevezetés. Ugyanakkor téves az az elképzelés, hogy minden céget segíteni kell, muszáj kijelölni a finanszírozható vállalkozások körét. Krisán Lászlót a BÉT 50 konferencián Imre Lőrinc kérdezte.