Nem változtatott tehát az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Nemzeti Bank. Átalakítják viszont az eszköztárukat. A 3 hónapos betétet idén a negyedik negyedévben kivezetik, a jegybanki FXswap állomány struktúrája és összmennyisége változhat, a kamatfolyosó szélessége és szimmetriája változhat, ugyanakkor például a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáján nem változtatnak. Újdonság, hogy a jövőben a kötelező tartalék veszi át az irányadó eszköz szerepét. Hamarosan közli azt is az MNB, hogy a monetáris politika jövőbeli alakítása során milyen szerepet szán az egyes nemkonvencionális monetáris politikai eszközöknek.

Mindezek mellett a jegybank bejelentette, hogy jövőre fix kamatozású növekedési hitelprogramot indít a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi lehetőségének további javítására. Az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak, új beruházások forint alapú finanszírozására. A program 1000 milliárd forintos kerettel indul.

A Magyar Nemzeti Bank nem változtatott idei és jövő évi inflációs és GDP-előrejelzésén sem. Az idén 2,8 százalékos inflációra és 4,4 százalékos gazdasági növekedésre számít. Jövőre az infláció 3,1 százalékra gyorsul, a GDP-bővülés 3,5 százalékra lassul.

Várható hogy a Magyar Nemzeti Bank szigorítani fog a monetáris politikán - így kommentálta a jegybank lépést a K&H Bank vezető elemzője. Németh Dávid szerint hosszabb távon fel kell készülni arra, hogy nem csökken 3 százalék alá az infláció. Tresó T. Tibor interjúját itt hallgathatják meg.