A Money.hu kommunikációs vezetője elmondta: az ügyfeleket közvetlenül nem érintik a módosítások, csupán a babaváró hitel esetében, ott ugyanis a vállalt gyerek elmaradása esetén csökken a „büntetőkamat" mértéke.

„Abban az esetben, ha öt éven belül a vállalt gyermek nem születik meg, akkor az ügyfélnek a fizetendő kamat szintjét 1 százalékponttal kisebb kamatban határozza meg a mostani rendelet. Korábban az állampapírhozamok 130 százalékának a 2 százalékponttal növelt értéke volt a kamat mértéke, ez most az 1%-kal növelt értékre csökken. Más kérdés, hogy az állampapírhozamok most éppen sokkal magasabb szinten vannak, mint amikor elindult a babaváró támogatás" – mondta Nagy László Nándor.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a „büntetőkamat" az állampapírhozamok 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke helyett a 4 százalékponttal növelt értéke lesz.

A többi változtatással a kormány az emelkedő kamatkörnyezetre próbál reagálni, ugyanis a jegybanki kamatemelések egyre jobban megterhelik a költségvetést. A Money.hu kommunikációs vezetőjét Lakatos László kérdezte a részletekről.