A szakértő elmondta, hogy nagyon nehéz biztosat mondani a kínai GDP adattal kapcsolatban és valamennyire biztosan kozmetikáztak a nyilvánosságra hozott számokon. A legtöbben azt feltételezik, hogy sokkal jobb képet mutatnak ezek a számok, mint ami a valóság. Viszont azt fontos megjegyezni, hogy ha ez az 5-6 százalék között mozgó GDP bővülés a kozmetikázott adat, akkor komoly gondban lehet a kínai gazdaság. Annak ellenére, hogy még az USA számára is dicséretes lenne egy 6 százalékos erősödést felmutatni, Kína számára ez már komoly visszaesést jelent. Érdekesség, hogy 1992-ben láthattunk utoljára a mostaninál rosszabb kínai gazdasági adatokat. Amit mindenképpen le lehet szűrni ezekből a számokból, hogy a kereskedelmi háború komoly károkat okozott, nem csak a két félnek, hanem a globális világgazdaságnak is. A befektetői társadalom kifejezetten hektikussá vált a témával kapcsolatban: amikor pozitív hírek érkeznek, akkor kitör az optimizmus a tőzsdéken, aztán amint Donald Trump valami lelombozót tweetel, rögtön érkezik a zuhanórepülés. Saághy Pál szerint hiába jönnek néhány hetente olyan hírek, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, ezek végül sosem vezetnek eredményre. Pontosan ezért egyre távolibbnak tűnik, hogy megoldódjon a globális gazdaság legnagyobb problémája.

Brexit, vagy nem Brexit?

A brit kormányzat és az Európai Unió megállapodott a kilépés feltételeiről. Sokan úgy gondolják, hogy az október 31-ei határidőre megoldódhat az elmúlt évek egyik legnagyobb kérdőjele és Nagy-Britannia végül tényleg elhagyja az EU-t. Azonban ez az alku még nem jelent semmit, hiszen Boris Johnsonnak szombaton még meg kell szereznie a brit parlament áldását is a dologgal kapcsolatban, amibe Theresa May korábbi miniszterelnöknek is többször beletört a bicskája. Ráadásul Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője már jelezte is, hogy több párttal karöltve szembe állnak a megállapodással.

A szombat történelmi jelentőségűnek számít Angliában, hiszen több mint 30 év óta először ülésezik a parlamentjük hétvégi napon. Saághy Pál elmondta, hogy ha Johnsonnak mégis sikerül átvinni az alkut a parlamenten, akkor arra kifejezetten jól reagálhatnak majd a piacok. Természetesen még mindig nagy a bizonytalanság, de Boris Johnson azt nyilatkozta, hogy biztos a sikerben. Ez persze nem jelent sokat, hiszen a miniszterelnök nem is mondhat mást. Mindent összegezve el lehet mondani, hogy a mostani az eddigi legnagyobb esély a Brexit lezárására, ennek ellenére a szakértő azt tanácsolja, hogy egyelőre még tartsunk egy lépés távolságot az angol befektetési eszközöktől.

Saághy Pállal, az OTP treasury üzletkötőjével Nagy Károly készített interjút. A beszélgetést itt meghallgathatják: