A kereskedelmi háborút illetően mostanában inkább pozitív hírek szállingóznak. Kína és az Egyesült Államok is úgy tűnik, hogy hajlana egy részeleges megállapodásra, egy „mini-deal”-re. Ez az újabb vámok kivetésének elhalasztását, vagy teljes eltörlését is jelentheti. Ugyanakkor most kezd ráeszmélni Európa arra, hogy valójában az lenne az érdeke, hogy minél tovább elhúzódjon az amerikai-kínai konfliktus. „Magyarországnak, a magyar gazdaságnak addig jó, amíg az USA és Kína között folyik a kereskedelmi háború. Ha ugyanis Trump megállapodik a kínai vezetéssel, akkor az amerikai elnök teljes gőzzel Európára tud koncentrálni”- mondta Virovácz Péter.

Márpedig Európa és az Egyesült Államok között már történtek kardcsörték, az Airbusnak nyújtott tiltott állami támogatások miatt a tengerentúlról már meg is érkeztek az első büntetővámok. Virovácz Péter szerint az európai autóiparra is érkeznek majd a megemelt vámok, a legvalószínűbb, hogy megtörténik a bejelentés, azonban a vámok életbe lépését három vagy hat hónappal eltolja az Egyesült Államok. Addig pedig a két ország főtárgyalói tudnak egyezkedni egymással.

Előrehozott választások jöhetnek

Brexit-ügyben is látszólagos előrelépés történt, az Európai Unió főtárgyalója, Michel Barnier kijelentette, hogy továbbra is tárgyalóképes a legújabb brit kilépési javaslat. Sőt, tegnap éjszakába nyúlóan egyeztettek a felek, és ma is folytatódnak a tárgyalások. A cél az, hogy a holnap kezdődő EU csúcs kezdete előtt valamilyen formában megegyezzen egymással Nagy-Britannia és az Európai Unió. Boris Johnson egy hibrid megoldást szeretne, amely alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámtérségében lenne, de az uniós szabályok vonatkoznának az országra. Amennyiben pedig egy brit szigetről származó terméket Észak-Írországban értékesítenének, akkor a helyi importcég visszaigényelhetné a vámot, melyet az EU szabna ki a brit termékekre. Az unió szerint ez túl bonyolult megoldás, szerintük a jó megoldás az lenne, ha a brit sziget és Észak-Írország külön vámunióban lenne, azonban ez elfogadhatatlan a kormány észak-ír szövetségesének.

Virovácz Péter szerint, bár jelentős előrelépések történtek, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2020. január 31-ig tolják a kilépési céldátumot. Ebben az esetben pedig előrehozott választások következnének Nagy-Britanniában. Ennek a végeredménye egyelőre nagyon ellentmondásosnak tűnik, a közvéleménykutató cégek egyelőre azt sem tudják egyértelműen felmérni, hogy a brit lakosság szeretne-e kilépni az unióból, vagy sem.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Nagy Károly.