Érdemes viszont emellett odafigyelni egy Grado nevű, Monarchia korabeli hangulatú lagúnavárosra, melyet hosszú homokfövenyes tengerpartja, történelmi óvárosa tesz népszerűvé. A lassan mélyülő kellemes partszakasszal rendelkező üdülőváros, nemcsak család és gyermekbarát, de ingatlanbefektetési szempontból is komoly lehetőségekkel bír.

Júniustól - szeptember közepéig turisták tömkelege, hangulatos tengerparti séták, telített vendéglátóhelyek, pezsgő utcai élet – ez jellemzi a legfelkapottabb észak-olasz tengerparti városokat főszezonban. Utána viszont elcsendesedik a régió partszakasza, s a nagyrészt turizmusból élő üdülő városok már a következő turista dömpingre készülnek. Más a helyzet viszont a tízezernél is kisebb lélekszámú Grado esetében - főként történelmi városközpontja, termálvize, gasztronómiája és télen is kellemes klímája miatt a főszezon után sem ürül ki a város - osztotta meg élményeit az Olaszországban élő Semperger-Sommariva Kinga, a Vision and Mission Consulting turisztikai tanácsadó cég munkatársa rádiónkkal.

Magyar vásárlóként az olasz tengerparton?

Grado városa túlzás nélkül egy ingatlanpiaci boom előtt áll, a városvezetésnek és a helyi befektetőknek növelnie kell a város minőségi kapacitásait az ide érkező turisták miatt. A hangsúly csak és kizárólag a minőségen van és nem a mennyiségen - mondta el Semperger-Sommariva Kinga. Talán ez teszi Grado-t leginkább szerethetővé, hiszen ennek a kisváros az elmúlt évtizedek alatt is sikerült megőriznie autentikus olasz kisvárosi mivoltát.

Az új befektetések és a számos felújítás, a magyar vásárlók számára is érdekessé teheti a város ingatlanpiacát. Főleg azért, mert az ingatlanok átlagos négyzetméterára kétezer négyszáz és kétezer hatszáz euró között mozog, vagyis átszámítva hétszáz és nyolcszáz ezer forint között, ami azért Budapesten is egy egyre inkább megszokott ár. Van viszont egy ennél lényegesen olcsóbb része a városnak, a kicsit retró stílusú, a ’70-es ’80-as éveket idéző, színes mediterrán házakat kínáló Pineta nevű kerület, mely egy félszigeten fekszik, közel a golfpályákhoz és a partszakasz vadregényesebb lagúnás feléhez. Bár itt sok lakóház felújításra szorul, de például már hatvanöt-hetvenezer eurós árért önálló kis terasszal is rendelkező, 40 négyzetméteres, úgynevezett „monolocale” lakóingatlanhoz is lehet jutni. Az árak egyébként az óvárosi részhez közelítve emelkednek, itt már inkább a kertes sorházak, és az új építésű villák, tengerre néző penthouse lakások, modern apartmanok dominálnak.

És ha már új építésű házak: kétezer nyolcszáz - háromezer kétszáz eurós négyzetméter áraktól indulnak a kikötőhöz közeli új ingatlanok árai. Bár év közben is nagy a forgalom, azért Gradoban is felfelé nyomja az árakat az április végétől szeptember közepéig tartó főszezon az ingatlanpiacon. A vízisportok kedvelői, a titkos lagúna vízi útjait felfedezni vágyók részére Grado megannyi lehetőséget kínál, a kellemes gasztronómia, a lagúnák közötti golfozási lehetőség és a termálvíz keretei között is. Emellett változatos spa és wellness szolgáltatás áll rendelkezésre még télen is.  A szabadságok és nyaralások idején az ingatlanpiaci befektetők egy kisebb lakást – négyszázötven – ötszáz, egy hálószobás apartmant már hatszáz, de egy modern, teraszos apartmant akár kilencszáz euróért is kiadhatják egy hétre. Összehasonlításképp, októbertől áprilisig ennek a felét kérhetik el reálisan a bérlőktől. Gradoban az a jó, hogy egész évben „él” a város mivel a halászok, a kézművesek utcája, a kellemes időjárás és a termálvíz adta lehetőségek kapcsán mindig van okunk ellátogatni ide.

A külföldi vásárlók, és így a magyar vásárlók számára is jó hír, hogy az ingatlanhoz fenntartásához kapcsolódó költségek sem magasabbak az itthon megszokottnál, fűteni például alig kell. S mivel a városka nem nagy, akár autó nélkül is remekül elérhető benne minden, ugyanakkor teljesen kiépített kerékpárútvonal is segíti a közlekedést. Fontos szempont első körben, hogy egy magyar vásárló a régiót és annak ingatlanpiacát jól ismerő ingatlanossal beszéljen, lépjen vele kapcsolatba. Bár Grado környékén nincs sok ingatlanközvetítő iroda, akik itt vannak, már több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, a helyi turisztikai klaszter tagjai. Így ők garanciát jelenthetnek a megfelelő ingatlan kiválasztásához a 20 km-es körzetében már „toszkán” dombokkal is körbevett kis mikrorégióban, ahol Grado tengerparti észak-olasz kisvárosa található.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.