A bizalom a legfontosabb összetevője az üzletnek, a megrendelő és a szakember közötti kapcsolat javítása a kulcsa egy eredményes munkának. Markovich Béla szerint a jó termék persze alapvető fontosságú, legalább ekkora hangsúlyt kell azonban fektetni arra, hogy a szakember és az építtető is értse, hogy mit miért csinál, egyik fél se kezdjen el elégedetlenkedni, akadékoskodni. Az online tér megfelelő eszköz ahhoz, hogy az álmainkat a realitáshoz igazítsuk: az a cég, amely transzparens és aktív az interneten, nem csak nagyobb megrendelői kört érhet el, hanem nyílt kártyákkal játszva kiépítheti a kezdeti bizalmat a kivitelező és a megrendelő között.

Ahhoz azonban, hogy egy szakember, vagy egy generálkivitelező pontosan értse, hogy mit miért csinál, minden tudást meg kell adni a számára. Hiába van egy építőipari cégnek széles és minőségi termékpalettája, ha sem a szakember nem tudja, hogy kell termelni, értékesíteni, sem a megrendelő nem tudja, vagy nem fogadja el, hogy mi a jó számára. Nem véletlen, hogy ma már, ha egy építőipari szakember betér a Mapei Kft.-hez rögtön átesik egy értékesítési képzésen. Ebben a kommunikációs készségek javítása is nagy szerepet kap, a vevőkkel való tárgyalás, kapcsolattartás javítása céljából. „A tapasztalatok szerint az esetek nagy részében a megrendelő alig tud szót érteni a szakemberrel”- magyarázza Markovich Béla. A szakemberek képzésének víziója még a ’90-es években, az osztrák tulajdonos alatt honosodott meg a cégnél, és egészült ki később az online platformokkal.

És hogy van-e még affinitása egy ötven év körüli szakembernek egy edukációs videó megnézésére, vagy bármilyen készségfejlesztő tréningen való részvételre? Markovich Béla szerint erre egyértelmű igen a válasz. Ez látszik a képzéseken részt vevők számán, a Mapei négynapos szakember tréningjét már harmincan elvégezték, az edukációs videókat pedig több tízezren tekintik meg. Hasonlóan jók a tapasztalatok az évente megrendezendő szakember találkozóról is. Az edukációs céllal feltett videókat egyébként többségben nők nézik, akiket sokkal jobban érdekel a berendezés összhangja, a színek, az épületdizájnnal kapcsolatos szempontok. Ha már online kommunikáció: az építkezők, mesteremberek és a tervezők egy több mint 250 ezres adatbázist jelentenek a cégnek, tavaly 13 millió email ment ki feléjük, ezek között egyik sem értékesítési céllal.

Markovich Béla szerint a piac most szárnyal, jelenleg 192-en dolgoznak a cégnél, tavaly 25 embert vettek fel, de idén is folytatódik a bővülés. A legnagyobb gátat a szakemberhiány jelenti. A Mapei Kft. ügyvezetője szerint bár 27 éve dolgozik a cégnél, nem lehet megunni ezt a feladatot. „Van egy szakember közösségünk, ahol az alacsonyabb költséggel való működésben, a bevételnövelésben segítjük a dolgozóinkat. A cél az, hogy, mi ne csak jó terméket, hanem jó életet áruljunk”.

Az interjúban emellett még szóba került az is, hogy a versenytársak mennyire építik tudatosan az online jelenlétüket, mennyire ismerte fel a piac ennek fontosságát. Markovich Bélával Érczfalvi András beszélgetett Monitor Délután- Online Trendek című műsorunkban.