A fejlesztés egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is. Így a riasztással egyidejűleg olyan fontos tudnivalók is a mentőszolgálat rendelkezésére állnak – például a beteg kora, neme, gyógyszerérzékenységei stb. Vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

Az ÉletMentő app másik fontos előnye a szuperpontos helymeghatározás, melynek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a segítségre szoruló. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

A fejlesztést a Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közösen mutatta be. A rendszer ősztől Magyarországon is elérhető lesz. Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már eddig is működött.

„Az alapítvány törekvése, hogy a mobiltechnológiai vívmányokat a közjó szolgálatába állítsa, főleg egy olyan kiemelten fontos területen, mint az egészségügy. A mobiltechnológia és az orvostudomány jövője egyre inkább összefonódik, és ez az applikáció egy jelentős lépés a jövő irányába" – emelte ki Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Alapítvány kuratóriumának tagja a fejlesztés bemutatásakor.

A további részletekről és az 5G hálózat egészségügyi alkalmazási lehetőségeiről Szűcs Péter kérdezte az M2M Zóna műsorban a vezérigazgató-helyettest.