Az Advanced Robotics vezérigazgatója kiemelte, hogy a közép-európai régió a fejlesztési tőke részleges hiánya miatt jelentős hátrányban van versenytársaival szemben. Egy-egy projekt összege az 5-7 millió forintos takarítórobottól kezdve elérheti akár a több milliárd forintot is.

A külső finanszírozásra szokásos megoldásnak számít a bankhitel, de ez a lehetőség a magas kamatok és a nem annyira kedvező feltételek miatt kevésbé használatos ebben a szektorban. Németh Attila szerint az eszközök tartós bérbevétele, illetve lízingelése ugyanakkor lehetőséget ad az anyagi nehézségek kiküszöbölésére. Az előbbire példaként említette az amerikai Locus Robotics megoldását, ami egyfajta „mobilelőfizetésként" 36 hónapos bérlést jelent.

Ha pedig külön gépekről – például logisztikai robottargoncáról – van szó, tehát nem komplett robotrendszerek integrálásáról, akkor gyakori a lízingelés is. Ennél fontos kiemelni, hogy a pénzintézet sosem az eszközt finanszírozza, hanem az ügyfelet, így a többi között annak hitelképességét vizsgálja.

A hype felverte az árakat, de az érett cégeknél így is ketyeg az óra

A szakember szerint olyan mértékű boom látható a nemzetközi piacokon, hogy a startupból indult, gyártó, illetve fejlesztő cégek rengeteg megrendelést kapnak. Ebből pedig az is következik, hogy jelentősen megnövekedett a szállítási határidő is.

„Ha egy vállalat érett a robotizációra, akkor lehetőség szerint mielőbb meg kell lépni a fejlesztést – akár valamilyen külső finanszírozás által" – hangsúlyozta a vezérigazgató. Vannak ugyanis olyan társaságok, amelyek kivárnak, hogy a hype lecsengésével majd lejjebb mennek az árak. A tapasztalatok viszont ennek az ellenkezőjét mutatják: két év alatt körülbelül 30 százalékos a drágulás, és továbbra is ez a tendencia vetíthető előre.

Van, ahol visszaüthet a vendégmunkások bevetése

Az interjúban a Magyarországra tömegesen érkező vendégmunkásokról is szó volt, ami kicsit megzavarta a piacot és a fejlesztési terveket. „Ez egy veszélyes terep, hogyha vendégmunkásokkal oldom meg azt a problémát, amit robotokkal is meg tudnék oldani. A külföldi munkaerő láthatóan rövid ideig enyhülést jelenthet a munkaerőhiányra. Ugyanakkor kockázatos hosszú távon, mert hátradőlhet a tulajdonos, és elodázhatja a raktári fejlesztéseket. Ha viszont nem fejleszt, akkor a vendégmunkás-hadjárat vége szakadásával könnyen a 'középkorban' ragadhat" – fogalmazott Németh Attila.

További trendekért, technológiai tippekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!