Tovább tart a hazai ipar szenvedése. Márciusban a szektor termelési volumene 3%-kal elmaradt az előző havitól, nagyrészt semlegesítve ezzel a februári emelkedést. Az ipar teljesítménye éves alapon (munkanaphatástól megtisztítva) 2,8%-kal csökkent.

Márciusban 0,8%-kal nőtt az eurózónában, 1,2%-kal az EU-ban a kiskereskedelmi eladások volumene, ezzel a kontinensen ismét a 2021-es szint felett van a kiskereskedelem.

Magyarországon 2%-kal nőttek a kiskereskedelmi eladások havi bázison, ezzel a legjobbak között van a növekedés Európában – igaz, alacsonyabb bázisról tudtunk nagyot emelkedni. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,7 százalékkal bővült. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,6 százalékkal növekedett.

Előrelépett a héten a forint

389 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban erősödni kezdett az euróval szemben. Ez a lendület egész héten kitartott. Péntek délelőtt 387,8-nél jár az árfolyam. A dollárral szemben hasonló ívet írt le a forint árfolyama a héten, 362 forintról egészen 359,5-ig erősödött péntek délelőttre. Az USD hét közepén erősödött az EUR-val szemben, azonban ezt nem sikerült tartania, így péntekre visszaállt a hét eleji 1,077-es szintre.

Stagnál az infláció

Megállt az infláció csökkenése Magyarországon: áprilisban az egy évre visszatekintő drágulás 3,7% volt, a márciusi 3,6% után. A Portfolio felmérése szerint az elemzői várakozások mediánja éppen 3,7% volt, vagyis az adat nem jelent meglepetést. Az infláció 14 hónap csökkenés után emelkedett, és bár a várakozások szerint az év végére 5% fölé kúszhat a mutató, óriási árnyomásra nem kell számítani.

Az inflációcsökkenés elakadását több okra lehet visszavezetni. Egyrészt a nagy átárazások időszaka tavaly az első negyedévben véget ért, áprilisban már nem volt akkora drágulás, amit könnyű lehetett volna alulmúlni az idén. Másrészt az üzemanyagok drágulása hozott egy friss momentumot az árdinamikában.