Hozzátette: az ateista üldözés alatt mártírhalált halt püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők tanúsítják a magyarság sziklaszilárd hitét. A katolikus egyházfő pénteki utolsó programjaként püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztorokkal találkozott. A beszéd után a Bazilika előtti téren bement az emberek közé is.

Ferenc pápa megválasztása óta másodjára érkezett Magyarországra, az apostoli látogatás április 28-tól 30-ig tart. A látogatás első napján a szentatya Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is megbeszélést folytatott.

Orbán Viktor a Sándor-palotában a négyszemközti megbeszélésen felidézte: „ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne". Hozzátette: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Ferenc pápa a budapesti Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozva úgy fogalmazott: „abban a világban, amelyben élünk, végig kell néznünk, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak". Hangsúlyozta: „a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fakad majd, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre".

Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapítójának szavait idézve rámutatott: a „világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk. A jelenkor történelmi időszakában számtalan veszély leselkedik ránk, de vajon hol vannak a békét szolgáló kreatív erőfeszítések?" – tette fel a kérdést Ukrajnára utalva az egyházfő.

Április 30-ig forgalmi változásokra, lezárásokra kell készülni az autósoknak és a tömegközlekedőknek is. A járatmódosításokról, az alternatív útvonalakról a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ oldalán lehet tájékozódni.

(Fotók: MTI)