Az ázsiai és csendes-óceáni indexek többnyire jól teljesítenek. A koreai KOSPI 0,50%-kal, az ausztrál S&P/ASX 200 0,10%-kal, a kínai indexek pedig 0,15-0,30% közötti mértékben emelkednek. Az egyetlen vesztes index a japán Nikkei, amely 0,25%-os mínuszban van.

A devizapiacon a nap első felében nem figyelhetőek meg nagyobb változások, a legtöbb devizaárfolyam +-0,10%-on belül ingadozik. Az ausztrál dollár (AUD) és az új-zélandi dollár (NZD) emelkedik a leginkább erősödő devizák közül.

Japánban megkezdődtek az éves bértárgyalások a szakszervezetek és a vállalatok között. Az országból érkező első jelentések rekordszintű béremelésekről szólnak, ami történelmi jelentőségű politikai fordulatra ösztönözheti a Bank of Japánt.

A legfrissebb adatok szerint a béremelések akár a 10,0%-ot is meghaladják, amire több példa is van: Zensho Holdings (+12,2%-os átlagos béremelés), Yoshinoya Holdings (+8,91%), Mos Food Services (+8%), J. Front Retailing (+6,1%) és Suzuki Motor (+10%).

A Toyota, a Panasonic, a Nippon Steel és a Nissan azon legnagyobb vállalatok közé tartozik, amelyek szerdán beleegyeztek abba, hogy teljes mértékben teljesítik a szakszervezetek béremelési követeléseit. A Toyota Motor szerdán beleegyezett abba, hogy a gyári dolgozóknak az elmúlt 25 év legnagyobb béremelését adja.

Pierre Wunsch, a Kormányzótanács tagja szerint az Európai Központi Banknak hamarosan meg kell kockáztatnia a kamatcsökkentést, annak ellenére, hogy a bérinfláció és a szolgáltatási árak emelkedése kellemetlenül magas.

Vlagyimir Putyin elnök néhány nappal a március 15-17-i választások előtt tartott beszédében szerdán figyelmeztette a Nyugatot, hogy Oroszország technikailag készen áll a nukleáris háborúra, és hogy ha az Egyesült Államok csapatokat küld Ukrajnába, az a háború jelentős eszkalációjának minősülne.

Folytatódik a kriptopénzpiac dinamikus növekedése. A Bitcoin a nap első felében 1,15%-ot erősödik, 72 300 USD szintre, és a rövid korrekciókat a befektetők gyorsan kihasználják, hogy alacsonyabb áron vásárolják meg a BTC-t.

Ilyen helyzet volt megfigyelhető tegnap, amikor a Bitcoin rövid időre a 73.000 USD szintről 68.000 USD körüli szintre esett.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.