2016-08-19 17:10:00 Adásunk
Exclusive Kristóf Gáborral
Kézzel írott szakácskönyvek az 1500-as évekből, kolostori számadáskönyvek, amelyekből kiderül: hogyan-mivel- mennyivel gazdálkod(hat)tak a szerzetesek,, mire mennyit költöttek... Milyen eszközöket használtak a sörfőzéshez, az ostyasütéshez, a gyógylikőrök, a bor és a sajt előállításához, milyen tálakból-tányérokból ettek, és mi volt a menü... A Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum muzeológusa, Saly Noémi a majkpusztai kamalduli remeteségben megnyílt "Szerzetesek asztalánál" című kiállítás kurátora - vele beszélgetünk. Jut eszembe: tudják, hogy mi a különbség a kolostor, a monostor és a rendház között? Kiderül, mert nem csak a különleges környezetben rendezett különleges kiállításról van szó... A műsor második felében a japánkert titkairól, érdekességeiről mesél Dani Zoltán japánkert-építő, aki Kiotoban tanulta a mesterséget, és a közgazdász-pályát cserélte a japánkertészire. Megtudhatják például, hogy miképp alakította a japán történelem a kertkultúrát, hogy milyen hatása volt a gazdasági körülményeknek a kertépítésre, és hogy lehet-e egy négyzetméteren igazi japánkertet építeni...