Már most érzik a dömpingszerű megkereséseket az adótanácsadók, és ez igény a nyár végéig csak erősödhet. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke azt javasolja, hogy az érintettek töltsék az augusztust tervezéssel és tanácsadással, de bejelentést ne tegyenek.

A Yellow Bird Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint még a kreatív szakma sem tudja mi lesz a megoldás a külsős szakemberek foglalkoztatására, hiszen több cégnek számláznak, sok a kérdőjel, arról nem is beszélve, hogy szolgáltatásaik díja is emelkedhet a növekvő adóterhek miatt.

Szabácsik Gergely hozzátette, rengeteg vállalkozással, márkaügynökségekkel és külsős marketingesekkel dolgozik, emellett bőven vannak érintett szövegírók, grafikusok, programozók és újságírók a marketingpiacon.

Az adószakértő szerint a legtöbb egyéni vállalkozó az átalányadót fogja választani, mivel ebben létezik egy sáv, ami alanyi adómentességet ad az szja alól. Havi költség szinten az eddigi 25 ezer forint helyett akár 0 forint is lehet azoknak a főállású munka mellett vállalkozóknak az adóterhe, akik átalányadózásra váltanak, és szeptembertől december végéig bevételük nem éri el a 2 millió forintot.

A főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetében az 50 ezer forintos adó helyett már egy szélesebb skálán helyezkedik el az adóteher mértéke. Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna szerint 70-80 ezer forintot minimum be kell fizetni a főállású egyéni vállalkozóknak, mivel bevételük is jóval nagyobb lesz, de akár hatszámjegyű is lehet az adókötelezettségük.

Szabácsik Gergellyel, a Yellow Bird Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével és Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna adószakértővel, az Adótanácsadók Egyesületének alelnökével Érczfalvi András beszélgetett.